понеделник, 27 март 2017 г.

* ЛЕСНИ И БЪРЗИ ГОФРЕТИ *





*  ЛЕСНИ И БЪРЗИ ГОФРЕТИ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /















    Често, когато ни се хапва нещо сладичко, си правим гофрети за закуска. Стават много бързо и най - вече - лесно. 

  А това кой с какво ще си ги хапва е въпрос на избор - домашно сладко, течен шоколад, мед или защо пък не солен вариант. 
Имам няколко рецепти за гофрети, които използвам, но това е най - често използваната от мен, защото продуктите за нея се намират във всеки хладилник. Споделям я с вас, като обещавам да напиша и другите рецепти.

  А ако не се справите с изяждането на всички гофрети, то в една от следващите рецепти ще ви споделя каква друга вкусотия спретвам с тях :) 
И така....

ПРОДУКТИ:

КОЛИЧЕСТВОТО ПРОДУКТИ Е ЗА ОКОЛО 15 ГОФРЕТИ


*   4 яйца:
*   5 с. л. захар;
*   500 мл прясно мляко;
*   200 мл вода;
*   230 мл олио;
*   590 г брашно (2 ч. ч.)
*   15 г бакпулвер;
*   2 ванилии; 


ПРИГОТВЯНЕ:


 
Уредът за гофрети се включва да загрява, защото сместа се приготвя бързо. Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се прясното мляко, водата, олиото и ванилиите. Постепенно се прибавя и брашното, заедно с бакпулвера, като се разбива с миксер до пълното му усвояване.

  Гофретникът се намазва съвсем леко с олио, с помощта на четка (не е нужно да се маже след всяка гофрета). С черпак се взема от сместа и се сипва, като се разстила равномерно. Не бива да се сипва много смес, за да не се разтече при печенето. Уредът се затваря и се изчаква няколко минути (3 - 4, като това зависи от мощността на гофретника).

  Готовите гофрети се сервират със сладко, течен шоколад, пудра захар, мед или друго. 
 За солен вариант се намалява захарта и се добавя сол, като се сервират със сирене, кашкавал и др.

    

     Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДА ВИ Е ВКУСНО !







РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА



ДОБАВЯТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО И ВОДАТА


СЛЕДВА ОЛИОТО И ВАНИЛИИТЕ


ПОСТЕПЕННО СЕ СЛАГА БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА




РАЗБИВА СЕ ДОКАТО СЕ ПОЛУЧИ ЕДНОРОДНА СМЕС


ТОВА Е ГЪСТОТАТА НА ТЕСТОТО




ГОФРЕТНИКЪТ СЕ НАМАЗВА С ОЛИО, С ПОМОЩТА НА ЧЕТКА


ОТ СМЕСТА СЕ СИПВА С ЧЕРПАК




ЗАГЛАЖДА СЕ, ЗА ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛИ ДОБРЕ СМЕСТА


ВНИМАВА СЕ ДА НЕ СЕ ПРЕПЪЛНИ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РАЗТЕЧЕ ПРИ ПЕЧЕНЕ


ГОФРЕТИТЕ СЕ ИЗПИЧАТ ДО ГОТОВНОСТ


СЕРВИРАТ СЕ ПОЖЕЛАНИЕ СЪС СЛАДКО, ТЕЧЕН ШОКОЛАД, МЕД ИЛИ ДР. 


ДОБЪР АПЕТИТ !











   

вторник, 21 март 2017 г.

* УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА *




*  УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА  *

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















   Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не.     При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т.н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време?

ПРОДУКТИ

*   3 яйца;
*   400 г кисело мляко;
*   250 мл прясно мляко (1 ч.ч.);
*   3 с. л. олио;
*   1 ч. л. сода бикарбонат;
*   1 кубче мая (42 гр);
*   1 кг брашно (може и малко повече);
*   1 с. л. захар;
*   1 ч. л. сол;


ПРИГОТВЯНЕ

   Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 

   Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздухът и се завързва добре в горния край. Трябва да се има предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилник, където може да престои до седмица.
 От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 -5 с. л. захар. 
   В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.

    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

   Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.






МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО


БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. 


СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO



ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА


ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК


ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ