понеделник, 27 февруари 2017 г.

* МЪФИНИ С КОЛБАС, СИРЕНЕ И МАСЛИНИ *




*  МЪФИНИ С КОЛБАС, СИРЕНЕ И МАСЛИНИ  *



/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /













  Редовно се чудя какво да направя за домашните. Забелязах обаче, че разните видове солени мъфини, общо взето с каквото има на момента в хладилника, много се харесват. 
Това са едни от мъфините, които си хапваме с удоволствие.


ПРОДУКТИ

*   4 яйца;
*   260 г кисело мляко;
*   130 мл олио;
*   450 гр брашно;
*   1 ч.л. сода бикарбонат;
*   120 г колбас по избор (в моя случай                        луканков салам);
*   120 г обезкостени маслини; 
*   170 г сирене;
*   чубрица;
*   розмарин;
*   сол на вкус;


ПРИГОТВЯНЕ


    Колбасът и маслините се нарязват. Натрошава се сиренето. В купа се разбиват яйцата. Содата се гаси в киселото мляко и се изсипва в яйцата. Добавя се и олиото. Следват сиренето, маслините и колбасът. Сместа се обърква добре.
Постепенно се прибавя пресятото брашно, като бъркането с лъжица продължава до усвояването му. Получава се гъста и лепкава смес. Посолява се на вкус (внимавайте да не пресолите, ако сиренето и маслините са солени). Слагат се подправки по избор. Аз сложих чубрица и розмарин. 
  Добре разбърканата смес се разпределя в силиконови форми за мъфини, които са намазани с олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност, което отнема около 50 - 55 минути.

  Мъфините се хапват топли (въпреки, че и студени са вкусни) с чаша айрян или друго по избор.
 В следващите снимки е показан нагледно начинът на приготвяне.  

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДОБЪР АПЕТИТ !







КОЛБАСЪТ И МАСЛИНИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА СИТНО



СИРЕНЕТО СЕ НАТРОШАВА



ЯЙЦАТА СЕ РАЗБИВАТ



ДОБАВЯ СЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА, КАКТО И ОЛИОТО



СИПВА СЕ СИРЕНЕТО



СЛЕДВАТ КОЛБАСЪТ И МАСЛИНИТЕ





СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ



ПОСТЕПЕННО СЕ ПРИБАВЯ И ПРЕСЯТОТО БРАШНО



ВСИЧКО СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ С ЛЪЖИЦА



ПОЛУЧАВА СЕ ГЪСТА ЛЕПКАВА СМЕС



ОВКУСЯВА СЕ С ПОДПРАВКИ НА ВКУС



СИЛИКОНОВИ ФОРМИ ЗА МЪФИНИ СЕ НАМАЗВАТ С ОЛИО



СМЕСТА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ В ТЯХ, КАТО НЕ СЕ ПЪЛНЯТ СЪВСЕМ ДО ГОРЕ



МЪФИНИТЕ СЕ ПЕКАТ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА ЗА ОКОЛО 50 - 55 МИНУТИ







ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ




  

  




    



неделя, 26 февруари 2017 г.

* МЕКИЦИ, ЗАМЕСЕНИ В ХЛЕБОПЕКАРНА *




*  МЕКИЦИ, ЗАМЕСЕНИ В    ХЛЕБОПЕКАРНА  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /












 Тези мекици приготвям често, когато нямам време за приготвяне на закуска. Вкусни и бързи за приготвяне, особено когато на помощ е хлебопекарната. 
Не че няма да станат и с месене на ръка, но защо пък, като има по - лесен начин. Опитайте !


ПРОДУКТИ

*   240 мл хладка вода;
*   1 яйце;
*   1 ч.л. сол;
*  2 ч.л. захар;
*   460 - 470 г брашно;
*   25 г меко краве масло ;
*   1 1/2 ч.л. суха мая;


ПРИГОТВЯНЕ


 На дъното на купата на хлебопекарната се изсипва хладката вода. Слага се яйцето, солта, захарта и маслото. Изсипва се пресятото брашно, а върху него се слага сухата мая. 
Имайте предвид, че трябва да се спазва последователността на продуктите, защото маята не трябва да е в досег със солта, а и винаги се слагат първо течностите. 

   След като всичко е в купата, се избира програма за месене на тесто, която при различните хлебопекарни е на различена позиция. Програмата при мен е 90 минути, но аз не изчаквам толкова, когато ще правя мекици. 

   След като се омеси тестото, заложено в програмата е време за втасване. Аз изваждам тестото след като се омеси (около 20 минути) и го разделям на топки, които завивам и оставям да втасат. Повечето пъти този процес при мен става на 50 градуса във фурната, което ми спестява време. 

  Втасалото тесто се разтегля на мекици, които се пържат на маслена баня до готовност от двете страни. Хапват се топли кой с каквото ги предпочита - сладко, сирене, а защо не и с двете, пудра захар и др. 
Ако имате време, може да изчакате програмата да свърши и тестото да си втаса в хлебопекарната. Тогава късате от него и директно пържите. 
   Тестото може да се омеси вечерта и да се сложи в хладилника в найлонов плик, намазан с олио. Така на сутринта ще е готово за пържене, но се оставя на стайна температура около половин час или пък отново се оформят топки, които трябва да втасат. 
Ами това е!

   Рецептата, показана нагледно, може да видите в следващите снимки. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

ДОБЪР АПЕТИТ !







В КУПАТА НА МАШИНАТА СЕ СЛАГАТ ВОДАТА, ЯЙЦЕТО, СОЛТА, ЗАХАРТА И МАСЛОТО



СИПВА СЕ ПРЕСЯТОТО БРАШНО



ВЪРХУ БРАШНОТО СЕ СЛАГА МАЯТА





ИЗБИРА СЕ ПРОГРАМА ЗА ТЕСТО



ТЕСТОТО СЕ МЕСИ



ОБРАЗУВА СЕ ГЛАДКА ТОПКА ТЕСТО, КОЯТО АКО ЛЕПНЕ МНОГО, МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪСИ С ОЩЕ МАЛКО БРАШНО



АКО НЯМА ДА СЕ ИЗЧАКВА ТЕСТОТО ДА ВТАСА В МАШИНАТА, ТО СЕ ИЗВАЖДА И РАЗДЕЛЯ НА ТОПКИ



ТОПКИТЕ СЕ ПОКРИВАТ И ОСТАВЯТ НА ТОПЛО ДА ВТАСАТ



РАЗТЕГЛЯТ СЕ НА МЕКИЦИ И СЕ ПЪРЖАТ НА МАСЛЕНА БАНЯ






ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ