събота, 28 януари 2017 г.

* ЗАСКРЕЖЕНИ СЛАДКИ С ТЕЧЕН ШОКОЛАД *




* ЗАСКРЕЖЕНИ  СЛАДКИ
 С ТЕЧЕН ШОКОЛАД *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /























  Ето, че дойде време и за рецептата за която всички ме питате - напуканите сладки с шоколад. И да не пропусна да се похваля ;) С тази рецепта спечелих конкурс на " София Мел" и беше отпечатана на опаковката на брашно "Екстра". 
 Тези, които вече са ги опитали, знаят за каква вкусотия става въпрос, а за тези, които все още не знаят - ще кажа - невероятни са. 
Любителите на комбинацията шоколад и портокал (в това число и аз) със сигурност ще се влюбят в това изкушение. 
Меки, ароматни и вкусни.....мммм...., че и красиви. И не на последно място, освен че са вкусни, са и супер лесни за приготвяне. Всеки би се справил с това. 
От посочената доза излизат около 100 броя, което никак не е малко. Хайде - захващайте се :)


ПРОДУКТИ: 


*   3 яйца;
*   290 г захар;
*   50 г краве масло;
*   100 мл олио;
*   1 пакетче бакпулвер;
*   60 г какао (за да станат цветни, какаото може да се замени с боя в желан цвят);
*   3 с.л. ром или коняк;
*   1 пакетче ванилова захар;
*   настъргана кора на 1 портокал;
*   500 г брашно;

ОЩЕ:

* пудра захар за овалване;
* течен шоколад за пълнеж;




ПРИГОТВЯНЕ

    Разбиват се добре яйцата със захарта. Добавят се мекото крраве масло, олиото и ваниловата захар. Следва пресятото с бакпулвер брашно, като продължава разбиването с миксер. Слагат се какаото, алкохолът и настърганата портокалова кора. Получава се тесто, което се отделя от стените на купата, в която се бърка. Ако се наложи се добавят още лъжица, две, брашно, за да се получи тесто, подходящо за оформяне, но не трябва да се прекалява, защото след престояване в хладилник, тестото става по - твърдо. 
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои в хладилника около един час.
    
    От отпочиналото тесто се късат топчета, колкото орех. Всяко топче се притиска с палец, за да се получи вдлъбнатина и се слага малко течен шоколад. След това се оформя гладко топче, така че шоколадът да остане в центъра. Имайте предвид, че се слага малко шоколад на върха на лъжичката, защото ако е много, при напукването изтича.
 
   Всяка така оформена сладка се овалва много обилно в пудра захар. Колкото по - бяла е тя, толкова по - добре ще се откроят пукнатините и сладките ще станат по - красиви.
 
   Топчетата се подреждат върху хартия за печене на разстояние едно от друго (понеже увеличават обема си)  и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, точно 9 минути. Много е важно да не се прекалява с печенето, защото сладките ще станат твърди. Винаги ги вадя след 9 минути и стават перфектни. При самото изпичане те се надуват и напукват, като така стават красиви, без да се нуждаят от украсяване.

    Ами това е! Ако се наложи да се съхраняват (което неикога не се налага, понеже свършват веднага, въпреки големия брой), трябва да се сложат в кутия или стъклен буркан за сладки и ще останат меки дълго време. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

ДА ВИ Е СЛАДКО !


ОБЪРКВАТ СЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ



ПОЛУЧАВА СЕ НЕЛЕПНЕЩО ТЕСТО, КОЕТО ПРЕСТОЯВА ЧАС В ХЛАДИЛНИКА


ОТ СМЕСТА СЕ КЪСА ТОПЧЕ КОЛКОТО ОРЕХ, СПЛЕСКВА СЕ, ЗА ДА СЕ СЛОЖИ ТЕЧЕН ШОКОЛАД И СЕ ОФОРМЯ ТОПЧЕ. 



ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ОВАЛВА ОБИЛНО В ПУДРА ЗАХАР


ТОПЧЕТАТА СЕ НАРЕЖДАТ НА РАЗСТОЯНИЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ И СЕ ПЕКАТ НА 180 ГРАДУСА
 9 МИНУТИ В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА




















петък, 21 октомври 2016 г.

* ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ " *






*   ТОРТА " ЧЕРВЕНО КАДИФЕ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /













  Предлагам ви поредната вкусотия, която направих за рождения ден на моя съпруг. Рецептата взаимствах от Люси, като направих някои промени. Тортата е много вкусна, сочна и сладка. Определено се хареса на рожденика, който е слабо казано пристрастен към сладкото. Не е и сложна за правене, но както при всички торти, при тази също си трябва време. Щом аз, която не обичам торти, също я харесах, значи определено ще се прави пак. Ето я и рецептата :



ПРОДУКТИ
за торта с диаметър  28 см


ЗА БЛАТОВЕТЕ

*   3 яйца;
*   430 г брашно (3 ч.ч.);
*   640 г захар (3 ч.ч.);
*   1 и 1/2 ч.ч. олио;
*   1 ч.ч.  еспресо;
*   340 мл прясно мляко;
*   1, 5 с.л. лимонов сок;
*   1 бакпулвер (10 г);
*   3 ванилии;
*   3 с.л. какао;
*   1, 5 щипка сол;
*   1,5 ч.л. оцет;
*   1,5 ч.л. сода бикарбонат;
*   червена боя;

ЗА КРЕМА

*   300 мл течна сладкарска сметана;
*   300 г крема сирене;
*   3/4 ч.ч. пудра захар;

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ

*   150 г шоколад (черен или млечен);
*   100 г течна сладкарска сметана;


ПРИГОТВЯНЕ


  В купа се разбъркват сухите съставки без содата, т.е. пресятото брашно, ванилията, какаото, бакпулвера, солта и червената боя. Аз използвах от боите на прах от Кауфланд, като не сложих цялата и блатовете не се получиха алено червени, така че, ако искате много червено кадифе, сложете цялата боя (те са съвсем мънички)
Отделно се разбиват яйцата със захарта. Постепенно се добавя прясното мляко, в което е сложен лимонов сок. Следва олиото и еспресото. Содата се загася в оцета и също се добавя към сместа. Следва смесване на сухата и мократа смес. 
    Разбивайки с миксера яйчената смес, към нея лъжица по лъжица се добавя сухата. Разбива се до пълното й усвояване и до получаване на гладка и червена смес. Тя се разпределя в три тавички с диаметър 28 см, на дъното на които е сложена леко намазнена хартия за печене. Аз в случая използвах форма за торта, като сместа разпределих на три равни части. Всеки блат се пече на 170 градуса в загрята фурна. Печенето отнема около половин час, но това зависи от фурната. 
Блатовете се оставят да изстинат. 

     През това време се приготвя кремът. 
Сладкарската сметана се разбива заедно с пудрата захар. Следва прибавянето на крема сиренето (хубаво е да е  "Филаделфия", въпреки, че аз използвах обикновено крема сирене, което ми беше под ръка). 
    С така приготвения крем се сглобява тортата, като се намазва всеки блат с част от него. След като се сглоби, се измазва и встрани. 

   Остава да се направи украсата, която може да е различна, в зависимост от предпочитанията. Аз използвах едни шоколадови пръчици, бонбонки от стафиди в шоколадова обвивка и разбира се, любимият ми за украси - шоколадов ганаш. Тук всеки може да прояви фантазия. 

  Шоколадовият ганаш се приготвя, като се загрее сметаната на котлона и преди да кипне, се сваля и се добавя начупен шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване и до получаването на гладка шоколадова смес.
   Така приготвената торта се оставя да "отлежи" няколко часа в хладилник, за да стегне. 
Гарантирам, че хората, които я опитат, ще останат очаровани. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО ! 













СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


СМЕСВАТ  СЕ СУХИТЕ СЪСТАВКИ БЕЗ СОДАТА



ОТДЕЛНО СЕ РАЗБИВАТ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА


ПРИБАВЯТ СЕ ПРЯСНОТО МЛЯКО С ЛИМОНОВИЯТ СОК, ОЛИОТО И ЕСПРЕСОТО, КАКТО И СОДАТА С ОЦЕТА


КЪМ ТЕЧНАТА СМЕС СЕ ПРИБАВЯ ПОСТЕПЕННО И ПРИ НЕПРЕКЪСНАТО БЪРКАНЕ - СУХАТА СМЕС



ПОЛУЧАВА СЕ ГЛАДКА ЧЕРВЕНА СМЕС, КОЯТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ И СЕ ИЗСИПВА В ТАВА  С ДИАМЕТЪР 28 СМ, ПОКРИТА С НАМАСЛЕНА ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ
БЛАТОВЕТЕ СЕ ПЕКАТ ЕДИН ПО ЕДИН НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА

СМЕТАНАТА СЕ РАЗБИВА С ПУДРАТА ЗАХАР И КЪМ НЕЯ СЕ ДОБАВЯ КРЕМА СИРЕНЕТО

СЛЕДВА СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА



РЕДУВАТ СЕ БЛАТ, КРЕМ, БЛАТ, КРЕМ И ТАКА НАКРАЯ СЕ ИЗМАЗВА И ЗАГЛАЖДА ЦЯЛАТА ТОРТА



ШОКОЛАДОВИЯТ ГАНАШ СЕ ПРИГОТВЯ, КАТО КЪМ ЗАГРЯТАТА СМЕТАНА СЕ ПРИБАВЯ НАЧУПЕН ШОКОЛАД И СЕ БЪРКА ДО ПЪЛНОТО МУ РАЗТОПЯВАНЕ

УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ