понеделник, 22 август 2016 г.

КОКОСОВ СЛАДКИШ



=  КОКОСОВ СЛАДКИШ =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /






    
      Днес се разрових в старите тефтери и се сетих за този кокосов сладкиш, който преди години приготвях доста често. Както съм споменавала и преди, аз обожавам кокос. Тук той е в изобилие и сладкишът става ароматен, мек и най - вече вкусен. 
Ако обичате сиропирани сладкиши, както и вкусът на кокос, то тогава това лакомство определено ще ви хареса. Направата му не е нещо сложно, но отнема време самото оформяне. Въпреки това си заслужава. 
Ето я и самата рецепта, която е показана и във снимки - стъпка по стъпка.

ПРОДУКТИ


ЗА БЛАТА

3 яйца
230 г захар (12 с.л.)
310 г брашно (16 с.л.)
125 г краве масло
1 бакпулвер

ЗА СИРОПА

290 мл вода
400 г захар (1 1/2 ч.ч.)
125 г краве масло
2 - 3 с.л. какао
1- 2 ванилии
2 - 3 с.л. ром, коняк или ракия

 ОЩЕ

200 г кокосови стърготини


ПРИГОТВЯНЕ

 Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се прибавят брашното с бакпулвера и мекото краве масло. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена, за предпочитане правоъгълна тава (моята е с размери 22 на 35 см) Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатът се изважда и се оставя да изстине.
През това време се приготвя сместа, с която ще се напоява. 
Водата и захарта се загряват на котлона до разтопяване на захарта. Добавят се маслото, какаото и ванилиите. След като сиропът кипне, се сваля от котлона и се добавя алкохол по избор.

Изстиналият вече блат се нарязва на ромбове. Всяко едно парче се облива от всички страни с помощта на лъжица с горещата смес. След като се напои, веднага се слага в купа с кокосови стърготини, като се обръща, за да полепнат по всички страни. 
Така се приготвят всички парчета. 
Сладкишът е по - вкусен, след като престои няколко часа. 
Имайте предвид, че ако парчетата се напоят прекалено много, те ще се разпаднат. 
При съхранение (ако остане :)) е хубаво кокосовият сладкиш да бъде покрит, за да не изсъхва.

ДА ВИ Е СЛАДКО !



 









СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА



ПОСТЕПЕННО СЕ ДОБАВЯ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И МАСЛОТО




СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В НАМАСЛЕНА И ПОРЪСЕНА С БРАШНО ПРАВОЪГЪЛНА ТАВА



ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА



ВОДАТА И ЗАХАРТА СЕ СЛАГАТ НА КОТЛОНА. ДОБАВЯ СА МАСЛОТО



ПРИБАВЯ СЕ КАКАОТО И  ВАНИЛИИТЕ. СМЕСТА СЕ СВАРЯВА.



СМЕСТА СЕ СВАЛЯ ОТ КОТЛОНА И СЕ ДОБАВЯ АЛКОХОЛ ПО ИЗБОР



СЛАДКИШЪТ СЕ НАРЯЗВА НА РОМБОВЕ И ВСЯКО ПАРЧЕ СЕ ОБЛИВА С ГОРЕЩАТА СМЕС ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ






ВСЯКО ПАРЧЕ СЕ ПОКРИВА ДОБРЕ С КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ



МММММ, ВКУСНО !

















































петък, 29 юли 2016 г.

ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ С ИЗНЕНАДА




=  ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ С ИЗНЕНАДА  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /








Просто пържени филийки ??? 
Да, ама не. 
Това не са просто пържени филийки, а пържени филийки с изненада, която е скрита в тях. Харесват се дори от злояди деца (знам от опит). 
Филийките се приготвят бързо и лесно, само трябва да си набавите хляб, който не  е нарязан, за да може сами да си го нарежете с нужната дебелина. 
Описала съм подробно направата им, колкото и да е елементарна, а и съм я  показала стъпка по стъпка чрез снимки. 


ПРОДУКТИ


4 - 5 дебели филии
3 яйца
100 г пушено филе, но може и колбас или шунка
100 г кашкавал
3 - 4 с.л. кисело мляко
3- 4 с.л. брашно
50 - 80 мл вода
сол на вкус
олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ

 Филийките се срязват по дължина, но не до края (показано е на втората и третата снимка как). Филето и кашкавалът се нарязват на тънко. В процепа на всяка филия се слагат парчета филе и кашкавал, но не се прекалява с количеството, за да не стои филията отворена.
Яйцата се разбиват с малко сол. Добавя се киселото мляко и се разбърква. Следва брашното и  се разрежда с вода, до получаване на гъстота за палачинки (в зависимост от големината на яйцата, може да се наложи различно количество вода, за да се получи нужната гъстота, затова количеството варира).
Олиото в което ще се пържат се загрява. 
Всяка от филиите внимателно се потапя в сместа , като се обръща от двете страни. Пържат се до готовност, като отново се обръщат. 
 Пържените филии се изваждат върху кухненска хартия, за да се попие излишната мазнина.
Така приготвените филии се поднасят с кисело мляко или айрян. Върху тях може пожелание да се настърже кашкавал докато са горещи. 


ДОБЪР АПЕТИТ !













СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ



ФИЛИЙКИТЕ СЕ СРЯЗВАТ ПО ДЪЛЖИНА, НО НЕ ДО КРАЯ






ФИЛЕТО И КАШКАВАЛЪТ СЕ НАРЯЗВАТ НА ТЪНКО



ВЪВ ВСЯКА ФИЛИЯ СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕТА ФИЛЕ И КАШКАВАЛ






РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА И СЕ ДОБАВЯ СОЛ НА ВКУС, КИСЕЛОТО МЛЯКО, БРАШНОТО И ВОДАТА



ВСЯКА ФИЛИЯ СЕ ПОТАПЯ В СМЕСТА



ПЪРЖАТ СЕ 



ГОТОВИТЕ ФИЛИИ СЕ ИЗВАЖДАТ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ



ПОЖЕЛАНИЕ ВЪРХУ ТЯХ СЕ НАСТЪРГВА МАЛКО КАШКАВАЛ



ПОДНАСЯТ СЕ С КИСЕЛО МЛЯКО ИЛИ АЙРЯН



ВКУСНООООО