сряда, 13 юли 2016 г.

ПОНИЧКИ




=  ПОНИЧКИ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /







   Ако обичате понички, хрупкави и меки, то тези ще ви харесат.  Самото тесто не е сладко, затова са подходящи за ядене както със солено, така и със сладко. Вкъщи моите мъже са почитатели на сладкото и ги предпочитат обилно поляти с топинг, но аз например си ги хапвам с мармалад или сиренце.   
Въпреки, че направата на поничките изглежда заигравка, всъщност се правят доста бързо, а пърженето им пък е още по - бързо. Трябват ви само чаша и нещо подходящо, с което да изрежете дупката в центъра ( аз използвах капачка ).
 Нужни са и следните продукти :

ПРОДУКТИ

2 яйца
100 мл прясно мляко (може и вода)
50 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
3 ч.ч. брашно

 ОЩЕ :

олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

 Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се леко разбитите яйца, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и маята. Омесва се меко тесто. То се покрива и оставя на топло около 30 минути, за да втаса. За да се ускори втасването, тестото може да се сложи във фурната на 50 градуса. 
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, а в центъра на всяко се изрязва по - малко кръгче. Изрезките се премесват, разточват отново на кора и отново се изрязват. 
След като са оформени всички понички, те се пържат до златисто на средна степен на котлона на маслена баня. Обръщат се от двете страни. Хубаво е да се изваждат на решетка, за да останат хрупкави. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !







СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА

ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО

ВТАСВА


РАЗТОЧВА СЕ НА КОРА


ИЗРЯЗВАТ СЕ КРЪГЧЕТА



В ЦЕНТЪРА НА ВСЯКО КРЪГЧЕ СЕ ИЗРЯЗВА ПО - МАЛКО КРЪГЧЕ


ТАКА СЕ ПРИГОТВЯТ ВСИЧКИТЕ ПОНИЧКИ


ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ


ОБРЪЩАТ СЕ


ПЪРЖАТ СЕ ДО ЗЛАТИСТО




















ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТ











Рецептата е взаимствана от Готвач БГ









































ГЕВРЕК ПОГАЧА С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ




=  ГЕВРЕК ПОГАЧА  
С КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /






  Преди доста време попаднах на рецептата за тази погача, която веднага ме грабна с външния си вид, както и с това, че е със сирене и кашкавал. Обожавам всякакви сирена и кашкавали и знаех, че ще ми хареса, но незнайно защо, все отлагах правенето й. 
Е, дойде й времето. Уверявам ви, че е много вкусна и се прави лесно, а и на външен вид е много ефектна. Определено ще се прави и занапред. 
Представете си парченце топла погача със сирене, кашкавал и шарена сол....
Ммммм, е няма такава вкусотия. 
Не отлагайте като мен направата, а запрятайте ръкави и започвайте. Чрез снимките стъпка по стъпка може да видите как точно се прави. 
Ще са ви нужни...

ПРОДУКТИ

1 яйце
3 с.л. кисело мляко
250 мл прясно мляко
50 г разтопено масло
1 кубче прясна мая - 42 гр
1 с.л. сол
1 с.л. захар
600 г брашно

ОЩЕ:

100 г кашкавал
100 г сирене
1 яйце
50 г масло 

1 яйце за намазване
семена за поръсване (сусам, мак или др.) 

ПРИГОТВЯНЕ

 Прясното мляко се затопля и в него се размива маята. Добавя се захарта и 2 с.л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. 
Отделно се разбъркват яйцето, разтопеното масло и  киселото мляко. След като маята е вече готова, също се добавя. Следват пресятото брашно и солта. Омесва се меко тесто, което се покрива и оставя да втаса. Аз отново го сложих във фурната на 50 градуса, за да втаса по-бързо. 
Докато тестото втасва, се приготвя плънката. За целта се настъргват на едро ренде сиренето и кашкавала. Към тях се добавя мекото масло, което е нарязано на ситно, както и яйцето. Сместа се разбърква добре.
 Втасалото вече тесто, без да се премесва се разточва на кора с дебелина около 1 см. От нея с чаша (8 см) се изрязват кръгчета. Изрезките също се премесват и отново се разточват на кора и се изрязват кръгчета. 
Тава с диаметър 28 см се застила с хартия за печене (стените и дъното) и леко се намаслява. Изрязаните кръгчета започват да се подреждат край стените на тавата, като първото кръгче се подпира на малка чашка. Върху всяко от кръгчетата (в долната част) се слага от плънката и се покрива с друго кръгче. Така се редуват до свършване на тестените кръгчета и плънката, като накрая се маха чашката. Оформената вече погача се покрива и отново втасва около 30 минути. Отгоре се намазва с разбито яйце и се поръсва пожелание със семена.
Погачата се пече в предварително загряна на 200 градуса фурна до готовност. Покрива се с влажна кърпа, за да се задуши и остане мека. 


ДОБЪР АПЕТИТ ! 








СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА



ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ДОБАВЯ КЪМ ПРОДУКТИТЕ ЗА ТЕСТОТО


ВСИЧКО СЕ РАЗБЪРКВА


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО


НАСТЪРГВАТ СЕ СИРЕНЕ И КАШКАВАЛ НА ЕДРО


ДОБАВЯ СЕ ЯЙЦЕТО

СМЕСТА ЗА ПЛЪНКАТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ


ТЕСТОТО  ВТАСВА


ТЕСТОТО СЕ РАЗТОЧВА НА КОРА


С ПОМОЩТА НА ЧАША СЕ ИЗРЯЗВАТ КРЪГЧЕТА


КРЪГЧЕТАТА СЕ РЕДЯТ В ТАВА, КАТО ПОМЕЖДУ ИМ СЕ СЛАГА ОТ ПЛЪНКАТА


ПОГАЧАТА СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА






НАМАЗВА СЕ С РАЗБИТО ЯЙЦЕ


ПОРЪСВА СЕ СЪС СЕМЕНА


ПЕЧЕ СЕ ДО ГОТОВНОСТ











Рецептата е взаимствана от тук