петък, 8 юли 2016 г.

ШАРЕНИ БИСКВИТКИ



=  ШАРЕНИ БИСКВИТКИ  =






        Тези бисквитки са много вкусни, хрупкави, миришещи на масло и подходящи за кафе, чай или кой каквото обича. Много атрактивни са и за децата, понеже са пъстри и интересни. Направата им е лесна, като за шарката може да се включат и малки помощници, които да се забавляват с това. Като игра с пластилин е. 
И да знаете, че бисквитките са трайни и могат да стоят около седмица в добре затворена кутия, но съм сигурна, че няма да се убедите в това, защото ще свършат на момента :)


ПРОДУКТИ

1 яйце
100 г пудра захар
125 г краве масло
Около 350 г брашно
1 ч.л. какао
2 ванилии



ПРИГОТВЯНЕ


 Към пресятото заедно с пудрата захар брашно се добавят нарязаното на парченца меко масло, яйцето и ванилията. Омесва се меко тесто, от което се отделя парче, колкото яйце. Към него се добавя какаото и се омесва много добре, за да стане равномерно оцветяването, а цветът трябва да е шоколадов. 
Бялото тесто се разточва на кора с дебелина около 5 мм. От кафявото тесто се късат малки топчета, които се претриват между дланите и с пръсти се заострят двата края, като се издължават. Така приготвените фитилчета се подреждат върху бялата кора, като се оставя по малко място между тях, а на следващия ред се разминават един вид шахматно. След като фитилчетата се разпределят върху цялата кора, те се притискат добре за да се залепят, като се минава с точилка. Кората трябва да стане около 3 мм. 
От така приготвената шарена кора, с формички по избор се изрязват бисквитки, които се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Изпичането става много бързо - около 4 - 5 минути, до леко порозовяване на крайчетата им. 

ДА ВИ Е СЛАДКО !








НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ 


ВЪРХУ БЯЛАТА КОРА СЕ ПОДРЕЖДАТ ШОКОЛАДОВИТЕ ФИТИЛЧЕТА



РАЗТОЧВА СЕ ЛЕКО С ТОЧИЛКА





ИЗРЯЗВАТ СЕ БИСКВИТКИ С ЖЕЛАНА ФОРМА



НАРЕЖДАТ СЕ В ТАВА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ

ПЕКАТ СЕ НА 180 ГРАДУСА С ВЕНТИЛАТОР




Рецептата е взаимствана от тук













сряда, 6 юли 2016 г.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ


= ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ =






    Обожавам пирожки, както и всичко, направено от тесто. 
Спомням си, че като бях малка, майка ми е правила пирожки със сирене, но преди години като я попитах за рецептата, тя не си я спомняше. 

До скоро не се бях сещала за пирожки, докато не попаднах на тази рецепта.
Реших да ги направя една сутрин за закуска в къщи. Е повярвайте ми, станаха страхотни. Точно вкуса, който търсех. Определено ме върнаха в детството, за което благодаря на авторката на рецептата. 
А ето я и нея...

ПРОДУКТИ 

2 яйца
90 г кисело мляко
50 мл прясно мляко
50 мл вода
100 мл олио
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л.захар
1 ч.л. оцет
1/2 пакетче бакпулвер
150 г сирене за тестото
Около 600 г брашно

ОЩЕ:

За плънка още около 150 г сирене
Олио за пържене


ПРИГОТВЯНЕ

 В топлото прясно мляко и вода се размива маята със захарта и 1 - 2 с.л. брашно. Покрива се и се изчаква да шупне.
В дълбок съд леко се разбиват яйцата, към които се добавят олиото, киселото мляко с бакпулвера, солта, оцета, натрошеното сирене и шупналата вече мая (продуктите е хубаво да са със стайна температура). Към тази смес постепенно се прибавя брашното и се бърка до усвояването му. Омесва се меко тесто, което се покрива и престоява в хладилника около един час. 
След като тестото си почине, от него се късат парчета, с големина колкото яйце. Всяко се разточва на тънък лист и се слага плънка от сирене. Навива се на стегнато руло, като се притиска добре с длан, за да се залепи края и да не си личи слепването. По този начин се оформят всички пирожки. Пържат се на средна степен на котлона и се вадят върху кухненска хартия. 
Стават наистина много вкусни. 

ДОБЪР АПЕТИТ !