понеделник, 4 юли 2016 г.

ДОМАШНИ БОНБОНИ


= ДОМАШНИ БОНБОНИ  =






   Чудейки се с какво да почерпя своите колежки, реших да направя домашни бонбони от вкусната смес на Люси за скалички. Е няма да си кривя душата. Станаха превъзходни. Харесаха ми дори повече от скаличките. Излизат доста, а и на вкус и на вид са страхотни. 
Ето и как ги приготвих.


ПРОДУКТИ

ЗА СМЕСТА

250 г бисквити (аз купувам Еверест)
150 г смлени ядки (орехи, бадеми или лешници)
100 г шоколад (слагам такъв с начупени лешници за по-добър вкус)
125 г краве масло
 няколко лъжици топло мляко или сметана

ОЩЕ:

ром, коняк или есенция ром
портокалови корички пожелание
пудра захар на вкус

ЗА ОВАЛВАНЕ

кокосови стърготини или смлени орехови ядки

ЗА ГЛАЗУРАТА

50 г шоколад
50 мл сладкарска сметана


ПРИГОТВЯНЕ

 Бисквитите се смилат или счукват на ситно. Към тях се добавят ядките, разтопеният шоколад, млякото и мекото масло. Пожелание се добавя пудра захар и аромати. Ако се ползват портокалови корички, също се прибавят към сместа. Всичко се обърква много добре.
От така получената смес се взема с ръце и се оформят бонбони с големина пожелание. Всеки бонбон се оваля добре в кокосови стърготини или ядки. 
Приготвя се глазура, като се загрява на котлон сметаната и малко преди да кипне се сваля и се слага начупен на ситно шоколад. Сместа се разбърква добре, до хомогенизиране. От нея се слага в шприц и се шприцова върху всеки един бонбон украса пожелание. 
След като се втвърди ганашът
, ако имате желание и разбира се, ако са ви наличини, всяка бонбона се слага в хартийка за бонбони и се подреждат в поднос или в подходяща кутия. 


ДА ВИ Е СЛАДКО !

































неделя, 3 юли 2016 г.

ТОРТА " ТОФИФИ "



=  ТОРТА " ТОФИФИ "  =






  Торта " Тофифи " - още щом я видях, реших да я направя. Рецептата отново е на Люси. Самата торта на външен вид наподобява бонбона " Тофифи". Получи се вкусна и красива торта. Направата и не е сложна, но изисква време, защото се правят отделни кремове. Ако искате, блата може да се приготви от предния ден, за да стане по - бързо сглобяването. 
И така, ще ви трябват...

ПРОДУКТИ

ЗА БЛАТА

6 яйца
120 г брашно
160 г захар
120 г меко краве масло
40 г пудра захар
120 г черен шоколад

ЗА ПЪРВИЯ КРЕМ

200 г млечен шоколад с лешници
200 мл течна сметана

ЗА ВТОРИЯ КРЕМ

200 мл течна сметана
100 г захар

ОЩЕ:

Бонбони " Тофифи "
1 пакет бонбони карамел " Му "
100 мл течна сметана
100 г шоколад (желателно е да е черен, защото такъв е върху бонбоните, които трябва да наподобява тортата, но може и да е млечен, ако предпочитате такъв)

ПРИГОТВЯНЕ

 Първо се приготвя блата. 
Шоколадът се разтопява на водна баня. Разделят се белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг, заедно със захарта. 
Жълтъците се разбиват с пудрата захар. 
Към разтопения шоколад се добавя кравето масло и се разбърква до еднородна смес. 
Следва внимателно прибавяне на шоколадовата смес към жълтъчната. Прибавя се бавно и при непрекъснато бъркане, понеже шоколадовата смес е топла и може да се пресече. 
Към така приготвената смес се добавят постепенно разбитите белтъци и пресятото брашно, като се объркват внимателно, за да не излезе въздухът от белтъците. Получава се много лека и въздушна смес, която се изсипва в застлана с хартия и намаслена тортена форма с диаметър 24 см. 
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна (отнема около половин час). След като се охлади във формата, той се изважда и се разрязва хоризонтално на три отделни блата.
Започва се приготвянето на първия крем. 
Сметаната се загрява и към нея се добавя натрошеният шоколад с лешници. Разбърква се до хомогенизиране. Сместа се оставя да се охлади. През това време се нарязват на малки парченца карамелените бонбонки " Му ".
Започва сглобяването. В тортена форма с ринг се поставя един блат. Върху него се изсипва шоколадовият крем и се нареждат половината нарязани бонбони. Следва втората част от блата, върху който се изсипва 2/3 от разбитата със захар сметана (втори крем). Ако сметаната е подсладена, няма нужда от добавяне на захар. Върху нея се нареждат и останалите карамелени бонбони. Покрива се с третата част на блата. 
Така приготвената торта се слага в хладилник, за да стегне. Докато тортата се охлажда, може да се приготви украса.
Загрява се 100 мл сметана и към нея се добавя начупен шоколад.  Към заделената сметана се добавя малко от шоколадовата смес и се разбива с миксер, за да се оцвети в светло бежово. 
Тортата, след като е престояла в хладилника няколко часа, се изважда от формата и се измазва отгоре и отстрани с оцветената сметана. Заглажда се и в центъра се очертава кръг, в който се изсипва останалия ганаш. 
Тортата се украсява още малко по избор и се подреждат отгоре от бонбоните " Тофифи ".
Ами това е. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !












ИЗПИЧАНЕ И РАЗРЯЗВАНЕ НА БЛАТА



НАМАЗВАНЕ С ПЪРВИ КРЕМ ( ШОКОЛАДОВ ) И ПОРЪСВАНЕ С КАРАМЕЛЕНИ ПАРЧЕНЦА

СЛЕДВАЩ БЛАТ НАМАЗАН С ВТОРИ КРЕМ ( СМЕТАНОВ ) И ПОРЪСЕН С КАРАМЕЛЕНИ ПАРЧЕНЦА