* ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА
С КАРТОФЕНО ПЮРЕ *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Чудейки се какво да правя с една кайма, останала в хладилника, ми хрумна да направя фунийки. Преди няколко дни си купих самите метални фунийки и още не бях ги използвала. Огледах какво има в хладилника и идеята беше готова. Реших как ще направя фунийките, реших с какво ще са пълни, но се зачудих как ще е по-добре, да са пържени или печени ? Как ли ще ги харесат повече моите лакомници ?
Ами няма как да знам, затова направих и печени и пържени. И двата вида обаче се харесаха.
И така, ето и рецептата за тези вкусни фунийки, като тук трябва да кажа, че продуктите са ориентировъчни като количество, понеже зависи от големината на картофите.
ПРОДУКТИ
ЗА ФУНИЙКИТЕ
* 700 - 800 г кайма (смес телешко и свинско);
* 2 - 3 средно големи картофа;
* 1 глава лук;
* 2 яйца;
* сол;
* черен пипер;
* подправка за скара (или друга ваша любима);
ЗА ПЪЛНЕЖА
* 4 - 5 сварени картофа;
* 4 - 5 сварени яйца;
* 80 - 100 г краве масло;
* 1 каф. ч. прясно мляко;
* сол на вкус;
* черен пипер;
Още:
* галета;
* настърган кашкавал;
* олио за пържене;
ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се настъргват сурови и се прибавят към каймата. Добавя се и ситно нарязан лук. Следват яйцата и подправките. Всичко се обърква добре (всичко до тук направих в кухненски робот).
Всяка една от фунийките се намазва с олио и се покрива с кайма, като се оформя с ръце конус около фунийката.
* Тези, които ще се пекат на фурна, се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност, като малко преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърган кашкавал. След като изстинат леко, металните фунийки се вадят.
* Фунийките, които ще се пържат, се овалят добре в галета и се пържат в дълбок тиган с повечко олио до готовност. Вадят се върху кухненска хартия и също се изваждат металните фунийки.
За пълнежа се сваряват картофите и се пасират заедно с кравето масло. Добавят се жълтъците от сварените яйца, както и прясното мляко. Пюрето се овкусява с черен пипер и сол на вкус. С помощта на щприц се пълнят фунийките. Отгоре върху пюрето се поръсва обилно с настърган кашкавал.
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
Рецептата може да видите нагледно в снимките, които следват.
ДОБЪР АПЕТИТ !
КАЙМАТА СЕ СМЕСВА СЪС СУРОВИТЕ НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ, СИТНО НАРЯЗАН ЛУК И ЯЙЦАТА. |
СМЕСТА СЕ ОВКУСЯВА |
НАМАСЛЕНИТЕ ФУНИЙКИ СЕ ПОКРИВАТ С КАЙМА, КАТО СЕ ОФОРМЯ С РЪЦЕ ФУНИЙКА ОТ КАЙМА ОКОЛО ТЯХ. |
ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕКАТ, СЕ НАРЕЖДАТ В ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ |
ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ , КАТО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ОТ ФУРНАТА, СЕ ПОРЪСВАТ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ |
ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ, СЕ ОВАЛЯТ В ГАЛЕТА |
ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ |
ИЗВАЖДАТ СЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ |
ЗА ПЮРЕТО СЕ ПАСИРАТ СВАРЕНИТЕ КАРТОФИ, ЗАЕДНО С МАСЛОТО |
ДОБАВЯТ СЕ ЖЪЛТЪЦИТЕ И ПРЯСНОТО МЛЯКО. ОВКУСЯВА СЕ НА ВКУС |
ФУНИЙКИТЕ СЕ НАПЪЛВАТ С КАРТОФЕНАТА СМЕС |
ПОКРИВА СЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ |