неделя, 3 януари 2021 г.

* МЕКИЦИТЕ НА БАБА *




*  МЕКИЦИТЕ НА БАБА  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /














   Мекиците на баба са по стара рецепта и са с уникален вкус. Сутрин ставате, пускате парченца тесто в тигана и закуската е готова за отрицателно време. Мекички, топлички, вкусни...



ПРОДУКТИ:


*   1 яйце;
*   800 г брашно (4 ч.ч.);
*   580 мл вода (2 1/2 ч.ч.);
*   21 г (половин кубче) жива мая ;
      може да се използва пакетче суха мая 7 г
*   1 с.л. захар;
*   1/2 с.л. сол;

Още :

*   олио за пържене;


ПРИГОТВЯНЕ:


  В около 150 мл топла вода се разтварят  захарта, 2-3 с.л. брашно и маята. Оставят се на топло, до активиране на маята. 

   Маята се изсипва в купа, добавя се останалата хладка вода, солта и постепенно, бъркайки се прибавя пресятото брашно. Получава се доста лепкаво, полутечно тесто, което се покрива с фолио и се оставя да почива една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време, то трябват да минат поне 3 - 4 часа. 

  След като се извади от хладилника, тестото престоява половин час на стайна температура.  
От него се късат парчета с намазани с олио ръце, оформят се мекици и се пускат в сгорещена мазнина. Пържат се до готовност.       Поднасят се топли, пожелание с пудра захар, сирене, сладко или др. 

   

   Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.






ПРИЯТНА ЗАКУСКА !





В ОКОЛО 150 МЛ ТОПЛА ВОДА ( ОТ ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ) СЕ РАЗМИВАТ ЗАХАРТА, 2 - 3 С. Л. БРАШНО И МАЯТА



АКТИВИРАНАТА МАЯ СЕ СМЕСВА С ВОДАТА. СЛАГА СЕ СОЛТА  И СЕ ДОБАВЯ ПОСТЕПЕННО БРАШНОТО, ДОКАТО СЕ БЪРКА С ЛЪЖИЦА


ПОЛУЧАВА СЕ ПОЛУТЕЧНО ТЕСТО


ТЕСТОТО СЕ ПОКРИВА С ФОЛИО И СЕ ОСТАВЯ ЕДНА НОЩ В ХЛАДИЛНИКА


ИЗВАДЕНОТО ОТ ХЛАДИЛНИКА ТЕСТО СЕ ОСТАВЯ НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА ОКОЛО ПОЛОВИН ЧАС



С НАМАЗАНИ С ОЛИО РЪЦЕ СЕ КЪСА ОТ ТЕСТОТО, ОФОРМЯТ СЕ МЕКИЦИ И СЕ ПЪРЖАТ В СГОРЕЩЕНА МАЗНИНА


ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ 


ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТ :)

















      

   

вторник, 25 август 2020 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА * ШОКОЛАДОВО УДОВОЛСТВИЕ *


     БИСКВИТЕНА ТОРТА 

* ШОКОЛАДОВО УДОВОЛСТВИЕ *   

                

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
















ПРОДУКТИ


ЗА БЛАТА

*   1 кг бисквити;
     / пожелание ванилия, с масло или други, но да 
       са  бели, а не с какао.
*   340 мл вода;
*   240 г захар;
*   70 г какао;
*   200 г краве масло;
*   2 пакетчета ванилова захар или 2 ч. л.
    захаросани портокалови корички;
*   есенция ром;
*   Пожелание може да се добавят ядки по избор.

ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ
 
*  150 г сладкарска сметана;
*  150 г шоколад / млечен или черен /;


ПРИГОТВЯНЕ:

   Бисквитите се натрошават. Към тях се добавят ядки пожелание. 
Захарта и какаото се разбъркват. Добавя се водата и сместа се загрява на котлона. Следва кравето масло, като се бърка до разтопяването му. 
 Сместа се сваля от котлона и се слага ваниловата захар/ ванилията и няколко капки есенция ром. Прибавят се захаросаните портокалови корички. 
Бисквитите се заливат с така приготвения  сироп и се разбъркват добре. 

    Форма със свалящи се стени  (диаметър 28 см) се покрива с хартия за печене. Бисквитено - какаовата смес се изсипва във формата и се притиска и заглажда добре. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя се за 2 - 3 часа в хладилник, за да стегне.

  След като блатът вече е стегнал е време за приготвяне на шоколадовия ганаш. 
Шоколадът се начупва на парченца и се добавя към сладкарската сметана. Загрява се на котлона, като се бърка непрекъснато до получаване на гладка шоколадова смес. Още гореща тя се изсипва върху блата. Формата се чуква няколко пъти в масата за да се спукат образувалите се балончета въздух и се получи гладка повърхност. Тортата отново се връща в хладилника за охлаждане. 
   След още няколко часа остава да извадите тортата от формата, да свалите внимателно хартията за печене и да развихрите въображението си за да направите украса по ваш избор.

   Шоколадовото изкушение се съхранява в хладилник, но преди консумация е хубаво да постои 10 -15 минути на стайна температура, за да отпусне шоколадът. 

   

  Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.





ДА ВИ Е СЛАДКО !

Бисквитите са по избор.

Натрошават се на парченца.


В съд се смесват захарта и какаото.


Добавя се водата.


Сместа се загрява на котлона.


Прибавя се кравето масло. 


Следват капките ром.


Добавя се ваниловата захар.



Не забравяйте и портокаловите корички. 




Сместа се изсипва върху натрошените бисквити и се разбърква. 

Прехвърля се във формата, притиска се добре и се заглажда. 


Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник. 



Сметаната се загрява заедно с натрошения шоколад. 


Разбърква се до получаване на хомогенна смес. 



Шоколадовият ганаш се изсипва върху вече втвърдената смес. 


Формата се чуква в масата за да се спукат образувалите се балончета въздух. 


Украсете според вашата фантазия !








НАСЛАДЕТЕ СЕ НА ВКУСА !