събота, 27 август 2016 г.

ПАТЛАДЖАН " ИЗНЕНАДА "



=  ПАТЛАДЖАН " ИЗНЕНАДА " =












  Не обичам патладжан, но съпругът ми го обожава. Така от село бяха попаднали няколко такива в къщи и стояха сигурно седмица, докато един ден реших, че трябва да ги направя нещо. И така изненадах любимия с така приготвени, изглеждащи много добре, а и разбирайки по - късно и много вкусни патладжани - изненада. 
Продуктите, които добавих към тях са неща, които има във всеки хладилник. 
А ето ги и тях :

ПРОДУКТИ

4 средно големи патладжана
около 200 - 250 г сирене
3 - 4  домата
200 г настърган кашкавал
чубрица
червен пипер
сол
олио

ПРИГОТВЯНЕ


 Патладжаните се измиват и всеки един от тях се разрязва с остър нож по дължина на парчета с дебелина около 1 см, като разрезът е към дръжката, но не до края (на снимките се вижда добре). Посоляват се разрезите и патладжаните се оставят около половин час, за да си пуснат горчивото. След това леко се измиват и се подреждат в тава, която е застлана с хартия за печене. Във всеки от разрезите се слага плочка сирене и резен домат. Тук е моментът да вмъкна, че може да се постави и някакво пушено филе например, ако не искате ястието да е съвсем постно. Също така може колбас, бекон или каквото ви се намира в хладилника. 
След като разрезите са напълнени, се посолява с червен пипер и се поръсва с чубрица по възможност във всеки разрез. Отгоре така приготвените патладжани се поливат леко с олио и тавата се покрива с фолио. Пекат се на 200 градуса около 70 минути. Малко преди да са готови, се маха фолиото и всеки патладжан се поръсва обилно с настърган кашкавал. Допича се до разтопяване на кашкавала.
Ястието се поръсва с магданоз и се сервира топло. 


ДА ВИ Е ВКУСНО ! 










СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА



ПАТЛАДЖАНИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА ЛЕНТИ, ПОСОЛЯВАТ СЕ И СЕ ОСТАВЯТ ПОЛОВИН ЧАС




ВЪВ ВСЕКИ РАЗРЕЗ СЕ СЛАГА ПЛОЧКА СИРЕНЕ И РЕЗЕН ДОМАТ




ПОРЪСВА СЕ С ЧЕРВЕН ПИПЕР И ЧУБРИЦА




ПАТЛАДЖАНИТЕ СЕ ПОЛИВАТ ЛЕКО С ОЛИО И СЕ ПОКРИВАТ С ФОЛИО




ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА  ОКОЛО 70 МИНУТИ





МАЛКО ПРЕДИ ДА СА ГОТОВИ, СЕ МАХА ФОЛИОТО И СЕ ПОРЪСВАТ ОБИЛНО С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ




ЗАПИЧАТ СЕ ОЩЕ МАЛКО




ПОРЪСВАТ СЕ С НАРЯЗАН МАГДАНОЗ




СЕРВИРАТ СЕ ТОПЛИ
















   




ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА




=  ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /










     Това е пилешка каша. Пилешката каша на баба.
Още като дете я обичах много. И не само аз, а и брат ми и сестра ми. Баба я правеше винаги вкусна и ние много често като деца си я поръчвахме отново и отново.
Не е нещо особено, не е нещо трудоемко или скъпо и с много продукти. Това е една обикновена, но много вкусна каша, която сега аз често правя на децата ми, които също много я обичат. Затова ще ви споделя рецептата за нея, като отново приготвянето съм описала и показала стъпка по стъпка чрез снимки.


ПРОДУКТИ

Бялото месо на едно пиле
80  - 100 мл олио
4 - 5 пълни с.л. брашно
2 кубчета пилешки бульон (или бульона от варенето на месото)
сол
1 ч. л. червен пипер
чесън пожелание

ПРИГОТВЯНЕ 

  Пилешкото месо се сварява и ако е домашно, може да се използва бульона от него, но ако не е, препоръчвам кубчетата бульон. Ако ще се ползват кубчетата, то около 1,5 л. вода се загрява и в нея се разтварят кубчетата пилешки бульон. 
На котлон, в тенджерката, в която ще се приготвя кашата се загрява олиото. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане, докато се запържи и промени цвета си. Следва червеният пипер, като също се разбърква. Веднага, за да не загори, се сипва постепенно бульона. Бъркането продължава. Свареното пилешко месо се накъсва и се добавя в тенджерата. По желание се слага и счукан или ситно нарязан чесън. Кашата се оставя на слаб огън на котлона да къкри, като от време на време се разбърква, понеже месото пада на дъното и може да залепне. Тук е моментът да кажа, че брашното, бульонът, червения пипер , както и количеството месо може да варират, в зависимост от това с каква гъстота искате да е кашата. Кашата се вари до получаване на гъстота, която може да проверите, като капнете малко от нея върху чиния и оставите да изстине. Капката не трябва да се разлива. Имайте предвид, че като изстине, ще се сгъсти доста, така че не я оставяйте прекалено дълго на котлона. Опитайте я и ако има нужда, добавете сол на вкус. Кубчетата бульон са солени, а и при варенето на месото се слага сол, така че първо проверете дали има нужда от още сол.
Ами това е. Дано ви хареса. 


ДОБЪР АПЕТИТ !










СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА  СТЪПКА ПО СТЪПКА




БРАШНОТО СЕ ЗАПЪРЖВА В СГОРЕЩЕНОТО ОЛИО




ДОБАВЯ СЕ ЧЕРВЕН ПИПЕР




СИПВА СЕ БУЛЬОНЪТ




СВАРЕНОТО ПИЛЕШКО МЕСО СЕ НАКЪСВА И СЪЩО СЕ ПРИБАВЯ



РАЗБЪРКВА СЕ И СЕ ДОБАВЯ ЧЕСЪН ПОЖЕЛАНИЕ



КАШАТА КЪКРИ НА СЛАБ ОГЪН ДО ГОТОВНОСТ