събота, 27 август 2016 г.

ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА




=  ПИЛЕШКАТА КАША НА БАБА  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /










     Това е пилешка каша. Пилешката каша на баба.
Още като дете я обичах много. И не само аз, а и брат ми и сестра ми. Баба я правеше винаги вкусна и ние много често като деца си я поръчвахме отново и отново.
Не е нещо особено, не е нещо трудоемко или скъпо и с много продукти. Това е една обикновена, но много вкусна каша, която сега аз често правя на децата ми, които също много я обичат. Затова ще ви споделя рецептата за нея, като отново приготвянето съм описала и показала стъпка по стъпка чрез снимки.


ПРОДУКТИ

Бялото месо на едно пиле
80  - 100 мл олио
4 - 5 пълни с.л. брашно
2 кубчета пилешки бульон (или бульона от варенето на месото)
сол
1 ч. л. червен пипер
чесън пожелание

ПРИГОТВЯНЕ 

  Пилешкото месо се сварява и ако е домашно, може да се използва бульона от него, но ако не е, препоръчвам кубчетата бульон. Ако ще се ползват кубчетата, то около 1,5 л. вода се загрява и в нея се разтварят кубчетата пилешки бульон. 
На котлон, в тенджерката, в която ще се приготвя кашата се загрява олиото. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане, докато се запържи и промени цвета си. Следва червеният пипер, като също се разбърква. Веднага, за да не загори, се сипва постепенно бульона. Бъркането продължава. Свареното пилешко месо се накъсва и се добавя в тенджерата. По желание се слага и счукан или ситно нарязан чесън. Кашата се оставя на слаб огън на котлона да къкри, като от време на време се разбърква, понеже месото пада на дъното и може да залепне. Тук е моментът да кажа, че брашното, бульонът, червения пипер , както и количеството месо може да варират, в зависимост от това с каква гъстота искате да е кашата. Кашата се вари до получаване на гъстота, която може да проверите, като капнете малко от нея върху чиния и оставите да изстине. Капката не трябва да се разлива. Имайте предвид, че като изстине, ще се сгъсти доста, така че не я оставяйте прекалено дълго на котлона. Опитайте я и ако има нужда, добавете сол на вкус. Кубчетата бульон са солени, а и при варенето на месото се слага сол, така че първо проверете дали има нужда от още сол.
Ами това е. Дано ви хареса. 


ДОБЪР АПЕТИТ !










СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА  СТЪПКА ПО СТЪПКА




БРАШНОТО СЕ ЗАПЪРЖВА В СГОРЕЩЕНОТО ОЛИО




ДОБАВЯ СЕ ЧЕРВЕН ПИПЕР




СИПВА СЕ БУЛЬОНЪТ




СВАРЕНОТО ПИЛЕШКО МЕСО СЕ НАКЪСВА И СЪЩО СЕ ПРИБАВЯ



РАЗБЪРКВА СЕ И СЕ ДОБАВЯ ЧЕСЪН ПОЖЕЛАНИЕ



КАШАТА КЪКРИ НА СЛАБ ОГЪН ДО ГОТОВНОСТ





























сряда, 24 август 2016 г.

БЪРЗИ БУХТИЧКИ




=  БЪРЗИ БУХТИЧКИ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /










  Това са едни много вкусни бухтички, като на мен повече ми приличат на понички. Те са меки, сладки и ухаещи на ванилия. Пържат се много бързо, но и толкова бързо свършват. Рецептата е на Ваня Джорджевич, като съм посочила продукти за двойна доза, понеже от една излизат съвсем малко бухтички. Правила съм и тройна доза, които също свършиха веднага. Увеличих и леко захарта, за да са по - сладки.
Нужни са ви следните продукти, за да си приготвите това изкушение:

ПРОДУКТИ

2 яйца
400 г кисело мляко (1 кофичка)
6 с.л. захар
2 пакетчета ванилова захар (може да се заменят с 2 ванилии, като се добави още 1 с.л. захар)
2 бакпулвера
2 щипки сол
400 г брашно
2 с.л. ракия (слага се, за да не попият бухтите мазнина при пържене)

ОЩЕ:

олио за пържене
пудра захар за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ

Разбиват се яйцата с киселото мляко. Добавят се захарта, ваниловата захар и солта. Накрая се сипва ракията. Сместа се обърква добре. Прибавя се пресятото с бакпулверите брашно. 
От така полученото тесто, което е сравнително рядко, се гребва с лъжица и с помощта на друга лъжица се пуска в загрята мазнина. Стараем се да се получат кръгли топки, но и това да не стане, гарантирам, че ще бъдат изядени. Бухтичките се пържат на средна степен на котлона в малък съд, понеже много бързо трябва да се обърнат и да се извадят. От 6 степени на котлона, аз пържих на 4та. Ако котлонът е прекалено силен, те ще останат отвътре сурови.  
Готовите бухтички се изваждат върху кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина. Поднасят се поръсени в пудра захар. 


ДОБЪР АПЕТИТ !











СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА



РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА С КИСЕЛОТО МЛЯКО




ДОБАВЯ СЕ ЗАХАРТА




СИПВА СЕ ВАНИЛОВАТА ЗАХАР И СОЛТА




ДОБАВЯ СЕ РАКИЯТА




БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА ЗАЕДНО С БАКПУЛВЕРА И ПОСТЕПЕННО СЕ ДОБАВЯ КЪМ СМЕСТА




СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА РЯДКО ТЕСТО








ОТ СМЕСТА СЕ ВЗЕМА С ЛЪЖИЦА И С ПОМОЩТА НА ДРУГА ЛЪЖИЦА СЕ ПУСКА В СГОРЕЩЕНА МАЗНИНА




БУХТИЧКИТЕ СЕ ПУРЖАТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА СРЕДНА СТЕПЕН НА КОТЛОНА








ПОДНАСЯТ СЕ ПОРЪСЕНИ С ПУДРА ЗАХАР