събота, 6 май 2017 г.

АГНЕШКО ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО


=  АГНЕШКО ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО  =

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /  Какво е Гергьовден без печено агнешко? Винаги на този ден на село при родителите ми се пече агне на пещ, като месото става невероятно крехко и вкусно.    
Това е начинът, по който майка ми винаги приготвя агнешкото печено, с тази разлика, че аз поради липса на пещ - пека във фурна. Ето я и рецептата.

ПРОДУКТИ

Прясно агнешко месо ( количеството е според броя порции, които искате да приготвите)
няколко връзки зелен лук
олио
сол
червен пипер
черен пипер
пресен джоджен

ПРИГОТВЯНЕ

Месото, нарязано на порции се слага в съд, осолява се, налива се малко вода и така престоява на хладно една нощ. След това се изважда и се намазва всяко парче с олио, поръсва се с черен и червен пипер на вкус. Добавя се и наситнения джоджен. Зеленият лук се нарязва. 
Голямо парче домакинско фолио се слага на дъното на съд, в който ще се пече месото. Върху него се поръсва част от зеления лук. Подреждат се овкусените парчета агнешко и се слага останалия лук, като ако месото е голямо количество и се подрежда на два реда, лук се слага и между редовете. Ако месото е по - сухо - може да се сипе малко водичка. 
Така приготвените порции се завиват добре във фолиото, като ако е нужно, може да се сложи още един пласт, за да се задържи сочно месото. 
Агнешкото се пече три часа на 180 градуса в предварително загрята фурна. Поднася се топло с гарнитура пожелание. 
И тук е мястото да допълня, че мама винаги го прави с дробено, като нарежда порциите месо върху него, но за дробеното - очаквайте рецептата на мама :) 

Следват снимки и описания към тях, показващи начинът на приготвяне. Ако имате въпроси или просто искате да коментирате, може да го направите под рецептата.

ДА ВИ Е ВКУСНО !

СЛЕД КАТО МЕСОТО Е ПРЕСТОЯЛО ОСОЛЕНО ЕДНА НОЩ, ТО СЕ НАМАЗВА С ОЛИО И СЕ ПОРЪСВА С ЧЕРЕН И ЧЕРВЕН ПИПЕР. ДОБАВЯ СЕ И НАСИТНЕН ПРЕСЕН ДЖОДЖЕННАРЯЗВАТ СЕ НЯКОЛКО ВРЪЗКИ ЗЕЛЕН ЛУК


НА ДЪНОТО НА СЪД, В КОЙТО ЩЕ СЕ ПЕЧЕ МЕСОТО СЕ СЛАГА ГОЛЯМО ПАРЧЕ ФОЛИО. ПОРЪСВА СЕ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНИЯТ ЛУК.


ПОДРЕЖДА СЕ ОВКУСЕНОТО ВЕЧЕ МЕСО


МЕСОТО СЕ ЗАВИВА ДОБРЕ, КАТО СЕ ДОБАВЯТ ОЩЕ СЛОЙ - ДВА ФОЛИО. ПЕЧЕ СЕ ТРИ ЧАСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА НА 180 ГРАДУСА ФУРНА. ПОДНАСЯ СЕ ТОПЛО С ГАРНИТУРА ПОЖЕЛАНИЕ
   Няма коментари:

Публикуване на коментар