събота, 6 май 2017 г.

* АГНЕШКО ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО *






* АГНЕШКО ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















  Какво е Гергьовден без печено агнешко? Винаги на този ден, на село при родителите ми, се пече агне на пещ, като месото става невероятно крехко и вкусно.    
  Това е начинът, по който майка ми винаги приготвя агнешкото печено, с тази разлика, че аз поради липса на пещ - пека във фурна. Ето я и рецептата.


ПРОДУКТИ:


*   Прясно агнешко месо 
    ( количеството е според броя порции, които         искате да приготвите)
*   няколко връзки зелен лук;
*   олио;
*   сол;
*   червен пипер;
*   черен пипер;
*   пресен джоджен;


ПРИГОТВЯНЕ:

  Месото, нарязано на порции се слага в съд, осолява се, налива се малко вода и така престоява на хладно една нощ. След това се изважда и се намазва всяко парче с олио, поръсва се с черен и червен пипер на вкус. Добавя се и наситненият джоджен. Зеленият лук се нарязва. 

  Голямо парче домакинско фолио се слага на дъното на съд, в който ще се пече месото. Върху него се поръсва част от зеления лук. Подреждат се овкусените парчета агнешко и се слага останалият лук, като ако месото е голямо количество и се подрежда на два реда, лук се слага и между редовете. Ако месото е по - сухо - може да се сипе малко водичка. 

  Така приготвените порции се завиват добре във фолиото, като ако е нужно, може да се сложи още един пласт, за да се задържи сочно месото. 
Агнешкото се пече три часа на 180 градуса в предварително загрята фурна. Поднася се топло с гарнитура пожелание. 

  И тук е мястото да допълня, че мама винаги го прави с дробено, като нарежда порциите месо върху него, но за дробеното - очаквайте рецептата на мама :) 

   

  Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.




ДА ВИ Е ВКУСНО !









СЛЕД КАТО МЕСОТО Е ПРЕСТОЯЛО ОСОЛЕНО ЕДНА НОЩ, ТО СЕ НАМАЗВА С ОЛИО И СЕ ПОРЪСВА С ЧЕРЕН И ЧЕРВЕН ПИПЕР. ДОБАВЯ СЕ И НАСИТНЕН ПРЕСЕН ДЖОДЖЕН



НАРЯЗВАТ СЕ НЯКОЛКО ВРЪЗКИ ЗЕЛЕН ЛУК


НА ДЪНОТО НА СЪД, В КОЙТО ЩЕ СЕ ПЕЧЕ МЕСОТО СЕ СЛАГА ГОЛЯМО ПАРЧЕ ФОЛИО. ПОРЪСВА СЕ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ЛУК.


ПОДРЕЖДА СЕ ОВКУСЕНОТО ВЕЧЕ МЕСО






МЕСОТО СЕ ЗАВИВА ДОБРЕ, КАТО СЕ ДОБАВЯТ ОЩЕ СЛОЙ - ДВА ФОЛИО. ПЕЧЕ СЕ ТРИ ЧАСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА НА 180 ГРАДУСА ФУРНА. 



ПОДНАСЯ СЕ ТОПЛО С ГАРНИТУРА ПОЖЕЛАНИЕ












   



Няма коментари:

Публикуване на коментар