неделя, 27 февруари 2022 г.

* ДОМАШНИ ПОНИЧКИ *


*  ДОМАШНИ ПОНИЧКИ *


/ ПРИГОТВЕНИ С ШПРИЦ ЗА ПОНИЧКИ /


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /





  Това са едни страхотни понички, подходящи както за закуска, така и за похапване по всяко време на деня. Правя ги много често, защото децата ми ги обожават, а и не само те :) Опитайте ги и ще ви станат любими!

ПРОДУКТИ


*   4 яйца;
*   400 г / една кофичка/ кисело мляко;
*   130 г пудра захар;
*   2 ванилии;
*   15 г бакпулвер;
*   2 с. л. ракия;
*   3 с. л. олио;
*   500 г брашно;

ОЩЕ:
ОЛИО ЗА ПЪРЖЕНЕ;


ПРИГОТВЯНЕ


  Разбиват се яйцата. Добавят се пудрата захар и ванилиите. Следва киселото мляко, като сместа отново се разбърква. Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Постепенно, лъжица по лъжица се добавя към останалите продукти. Накрая се добавят 3 с. л. олио, както и 2 с.л. ракия, която не позволява поничките да поемат от мазнината, в която се пържат. 
Всичко се разбърква много добре с миксер. Получава се гладка смес, която е по - гъста от боза. 

  Сместа се изсипва в шприца за понички /на няколко пъти/ и се шприцова в предварително загрята мазнина.

   Поничките се пържат в обилна мазнина на средна степен на котлона. Обръщат се, за да се изпържат от двете страни. Изваждат се върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Сервират се поръсени с пудра захар, разтопе
н шоколад, топинг или друго, което обичате. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДОБЪР АПЕТИТ !



РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА С ПУДРАТА ЗАХАР И ВАНИЛИИТЕ

ДОБАВЯ СЕ КИСЕЛОТО МЛЯКО

СЛЕДВА ПРЕСЯТОТО С БАКПУЛВЕР БРАШНО

СЛЕДВАТ ОЛИОТО И РАКИЯТА

СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ С МИКСЕР

ПОЛУЧАВА СЕ СМЕС,  КОЯТО Е ПО - ГЪСТА ОТ БОЗА

СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В ШПРИЦ ЗА ПОНИЧКИ

ПОНИЧКИТЕ СЕ ШПРИЦОВАТ В СГОРЕЩЕНА МАЗНИНА

ПЪРЖАТ  СЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ ДО ЗЛАТИСТО


ГОТОВИТЕ ПОНИЧКИ СЕ ИЗВАЖДАТ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ

ПОДНАСЯТ СЕ СЪС ШОКОЛАД, ТОПИНГ ИЛИ ПУДРА ЗАХАР














неделя, 3 януари 2021 г.

* МЕКИЦИТЕ НА БАБА *




*  МЕКИЦИТЕ НА БАБА  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /














   Мекиците на баба са по стара рецепта и са с уникален вкус. Сутрин ставате, пускате парченца тесто в тигана и закуската е готова за отрицателно време. Мекички, топлички, вкусни...



ПРОДУКТИ:


*   1 яйце;
*   800 г брашно (4 ч.ч.);
*   580 мл вода (2 1/2 ч.ч.);
*   21 г (половин кубче) жива мая ;
      може да се използва пакетче суха мая 7 г
*   1 с.л. захар;
*   1/2 с.л. сол;

Още :

*   олио за пържене;


ПРИГОТВЯНЕ:


  В около 150 мл топла вода се разтварят  захарта, 2-3 с.л. брашно и маята. Оставят се на топло, до активиране на маята. 

   Маята се изсипва в купа, добавя се останалата хладка вода, солта и постепенно, бъркайки се прибавя пресятото брашно. Получава се доста лепкаво, полутечно тесто, което се покрива с фолио и се оставя да почива една нощ в хладилника. Ако нямате толкова време, то трябват да минат поне 3 - 4 часа. 

  След като се извади от хладилника, тестото престоява половин час на стайна температура.  
От него се късат парчета с намазани с олио ръце, оформят се мекици и се пускат в сгорещена мазнина. Пържат се до готовност.       Поднасят се топли, пожелание с пудра захар, сирене, сладко или др. 

   

   Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.






ПРИЯТНА ЗАКУСКА !





В ОКОЛО 150 МЛ ТОПЛА ВОДА ( ОТ ОБЩОТО КОЛИЧЕСТВО ) СЕ РАЗМИВАТ ЗАХАРТА, 2 - 3 С. Л. БРАШНО И МАЯТА



АКТИВИРАНАТА МАЯ СЕ СМЕСВА С ВОДАТА. СЛАГА СЕ СОЛТА  И СЕ ДОБАВЯ ПОСТЕПЕННО БРАШНОТО, ДОКАТО СЕ БЪРКА С ЛЪЖИЦА


ПОЛУЧАВА СЕ ПОЛУТЕЧНО ТЕСТО


ТЕСТОТО СЕ ПОКРИВА С ФОЛИО И СЕ ОСТАВЯ ЕДНА НОЩ В ХЛАДИЛНИКА


ИЗВАДЕНОТО ОТ ХЛАДИЛНИКА ТЕСТО СЕ ОСТАВЯ НА СТАЙНА ТЕМПЕРАТУРА ОКОЛО ПОЛОВИН ЧАС



С НАМАЗАНИ С ОЛИО РЪЦЕ СЕ КЪСА ОТ ТЕСТОТО, ОФОРМЯТ СЕ МЕКИЦИ И СЕ ПЪРЖАТ В СГОРЕЩЕНА МАЗНИНА


ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ 


ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТ :)