= ПОНИЧКИ =
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Ако обичате понички, хрупкави и меки, то тези ще ви харесат. Самото тесто не е сладко, затова са подходящи за ядене както със солено, така и със сладко. Вкъщи моите мъже са почитатели на сладкото и ги предпочитат обилно поляти с топинг, но аз например си ги хапвам с мармалад или сиренце.
Въпреки, че направата на поничките изглежда заигравка, всъщност се правят доста бързо, а пърженето им пък е още по - бързо. Трябват ви само чаша и нещо подходящо, с което да изрежете дупката в центъра ( аз използвах капачка ).
Нужни са и следните продукти :
ПРОДУКТИ
2 яйца
100 мл прясно мляко (може и вода)
50 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. суха мая
3 ч.ч. брашно
ОЩЕ :
олио за пържене
ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се леко разбитите яйца, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта и маята. Омесва се меко тесто. То се покрива и оставя на топло около 30 минути, за да втаса. За да се ускори втасването, тестото може да се сложи във фурната на 50 градуса.
Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша се изрязват кръгчета, а в центъра на всяко се изрязва по - малко кръгче. Изрезките се премесват, разточват отново на кора и отново се изрязват.
След като са оформени всички понички, те се пържат до златисто на средна степен на котлона на маслена баня. Обръщат се от двете страни. Хубаво е да се изваждат на решетка, за да останат хрупкави.
ДА ВИ Е ВКУСНО !
СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО |
ВТАСВА |
РАЗТОЧВА СЕ НА КОРА |
ИЗРЯЗВАТ СЕ КРЪГЧЕТА |
В ЦЕНТЪРА НА ВСЯКО КРЪГЧЕ СЕ ИЗРЯЗВА ПО - МАЛКО КРЪГЧЕ |
ТАКА СЕ ПРИГОТВЯТ ВСИЧКИТЕ ПОНИЧКИ |
ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ |
ОБРЪЩАТ СЕ |
ПЪРЖАТ СЕ ДО ЗЛАТИСТО |
ХАПВАТ СЕ С АПЕТИТ |
Рецептата е взаимствана от Готвач БГ
Няма коментари:
Публикуване на коментар