* МАСЛЕНИЦА *
/РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА/
Топла, ароматна и мноооого вкусна... Масленица, такава, каквато я правеше баба. Естествено, тя месеше на ръка, но за това тесто може да се използва и хлебопекарна. Моята е за килограм и половина , с две бъркалки и без проблем омеси това количество тесто.
ПРОДУКТИ:
за тестото:
* 1.100 - 1.200 кг брашно;
* 400 мл топла вода;
* 150 г кисело мляко;
* 60 мл олио;
* 3 яйца;
* 2 ч. л. сол;
* 2 ч. л. захар;
* 1 пакетче суха мая;
още:
* 400 г сирене;
* 150 г кашкавал;
* 60 г краве масло;
* 60 г свинска мас;
* 60 мл олио;
ПРИГОТВЯНЕ:
В купата на хлебопекарната се сипва топлата вода. Следва киселото мляко, олиото и разбитите яйца, като един жълтък се отделя за намазване. Добавят се солта и захарта. Пресява се брашното и се слага в съда. Отгоре, върху него се сипва сухата мая.
Стартира се програма за месене. След като тестото е омесено и машината сигнализира, че започва втасване, то се изважда и премесва с намаслени ръце. Слага се в намазнена купа и се покрива, за да втаса.
След втасване, тестото се разделя на четири части. Маслото и свинската мас се разтопяват за кратко в микровълнова фурна. Към тях се добавя и олиото.
Първата част от тесто се разточва, като не се ползва точилка, а само с ръце, които се топят често в топлата мазнина и се приплъзват настрани, разтегляйки тестото на плота. Поръсва се обилно с 1/4 от натрошеното сирене. Така се редуват една върху друга четирите кори, като ръцете винаги се топят в мазнината, докато тя се усвои от тестото. Върху четвъртата кора се слага освен сирене и настърган кашкавал.
Корите се навиват на руло, което се разтегля и усуква. Така полученият дълъг и усукан фитил се навива в дълбока тава. Моята е с диаметър 35 см. Покрива се и се оставя да втаса на топло /аз сложих тавата във фурната на 50 градуса, за да втаса по - бързо/. Когато масленицата втаса и удвои обема си, тя се намазва с разбитият жълтък, в който са капнати няколко капки олио.
Масленицата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна час и десет минути. Изважда се върху решетка. Поднася се топла с айрян.
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
ДОБЪР АПЕТИТ !
Няма коментари:
Публикуване на коментар