* УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не. При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т.н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време?
ПРОДУКТИ
* 3 яйца;
* 400 г кисело мляко;
* 250 мл прясно мляко (1 ч.ч.);
* 3 с. л. олио;
* 1 ч. л. сода бикарбонат;
* 1 кубче мая (42 гр);
* 1 кг брашно (може и малко повече);
* 1 с. л. захар;
* 1 ч. л. сол;
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздухът и се завързва добре в горния край. Трябва да се има предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилник, където може да престои до седмица.
От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 -5 с. л. захар.
В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.
МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО |
БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. |
СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ |
ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO |
ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА |
ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК |
ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ |
Благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че Ви е харесала.
ИзтриванеАпетитно изглеждащи снимки, много подробни обяснения, ще се пробва задължително! Благодаря! ��
ИзтриванеЧесто правя това тесто.Много е сполучливо.Благодаря.
ИзтриванеМного хубава рецепта, а фтасване след изваждане от хладилника необходимо ли е?
ОтговорИзтриванеИзвинявайте за забавения отговор. След като оформя това, което ще пека, оставям да втаса. Като си удвои обема, пека в
Изтриванепредварително загрята фурна.
Пробвах рецептата,идеална е последната част използвах на 4-я ден.Перфектно.Сега ще си замеся ново,благодаря за рецептата!
ИзтриванеИскам да попитам акп тестото се ползва веднага трябва ли пак да се прибере в хладилник или може да втаста на топло и да се започне с употребата му?
ОтговорИзтриванеВтасва , оформяте, пак втасва и печете. Добър апетите !
ИзтриванеВсичко изглежда много апетит но. Ще пробвам непременно. Благодаря, за рецептата.
ОтговорИзтриванеОпитайте ! Няма да съжалявате !
ИзтриванеБлагодаря
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от администратор на блога.
ОтговорИзтриване