вторник, 21 март 2017 г.

* УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА *




*  УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА  *

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















   Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не.     При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т.н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време?

ПРОДУКТИ

*   3 яйца;
*   400 г кисело мляко;
*   250 мл прясно мляко (1 ч.ч.);
*   3 с. л. олио;
*   1 ч. л. сода бикарбонат;
*   1 кубче мая (42 гр);
*   1 кг брашно (може и малко повече);
*   1 с. л. захар;
*   1 ч. л. сол;


ПРИГОТВЯНЕ

   Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 

   Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздухът и се завързва добре в горния край. Трябва да се има предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилник, където може да престои до седмица.
 От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 -5 с. л. захар. 
   В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.

    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

   Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.






МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО


БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. 


СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO



ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА


ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК


ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
























14 коментара:

  1. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви е харесала.

      Изтриване
    2. Апетитно изглеждащи снимки, много подробни обяснения, ще се пробва задължително! Благодаря! ��

      Изтриване
    3. Често правя това тесто.Много е сполучливо.Благодаря.

      Изтриване
  2. Много хубава рецепта, а фтасване след изваждане от хладилника необходимо ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявайте за забавения отговор. След като оформя това, което ще пека, оставям да втаса. Като си удвои обема, пека в
      предварително загрята фурна.

      Изтриване
    2. Пробвах рецептата,идеална е последната част използвах на 4-я ден.Перфектно.Сега ще си замеся ново,благодаря за рецептата!

      Изтриване
  3. Искам да попитам акп тестото се ползва веднага трябва ли пак да се прибере в хладилник или може да втаста на топло и да се започне с употребата му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Втасва , оформяте, пак втасва и печете. Добър апетите !

      Изтриване
  4. Всичко изглежда много апетит но. Ще пробвам непременно. Благодаря, за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване