неделя, 10 юли 2016 г.

ДЕТСКА ТОРТА " ДЪГА "



=  ДЕТСКА ТОРТА " ДЪГА "  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /






    Търсейки рецептата за една торта, която мислех да направя за рождения ден на детето ми, съвсем случайно попаднах на тази торта сред рецептите на Люси
Наложи се да променя някои неща, както и количеството продукти, понеже исках голяма торта. Моята е правена във форма с диаметър 28 см. 
 Торта " Дъга " - кое ли дете не би се впечатлило от нея, особено като види фунийките с крем. Шарена (голямо боядисване падна), красива, а на вкус да не говорим. Не съм любител на тортите, но тази е наистина неустоима и дори аз изядох няколко парчета. Обожавам кокос, а тя е мноооого кокосова ( увеличих количеството кокосови стърготини ). Наистина е страхотна.
Признавам, че докато правих блатовете, си мислех, че едва ли ще е нещо кой знае какво и дори се съмнявах до някъде в резултата, но бързо си промених решението. 
Направих я с много любов и Дани наистина остана изненадан и очарован като я видя, но още повече се изненада, когато я разрязах. Не очакваше да види дъга. Разбира се побърза да си избере парче с фунийка, пълна с крем с неговия любим цвят. 
Тортата може да се направи и без фунийките, ако не е за дете. Тя пак ще е красива и вкусна, така че...... залавяйте се, че Ви чака много работа, ако искате да изненадате някого с ваша торта " Дъга ". Ноооооо, заслужава си.

И едно допълнение. 

Имайте в предвид, че фунийките поемат влага от самата торта и от крема в тях и се размекват. Препоръчвам ви да ползвате карамелизирани фунийки, които са по - здрави и по - трудно се размекват.

Ето и какви продукти ще Ви трябват за тортата, която аз направих ( 28 см. )

ПРОДУКТИ


ЗА БЛАТОВЕТЕ

10 яйца
210 г брашно ( 1, 5 ч.ч. )
310 г захар ( 1, 5 ч.ч. от 200 мл )

ЗА КРЕМА

590 мл кондензирано мляко (подсладено)
380 мл сладкарска сметана (подсладена) 
375 г меко краве масло (на стайна температура)
200 г кокосови стърготини

ЗА СИРОПИРАНЕ (пожелание)

около 200 мл прясно мляко
захар на вкус

И ОЩЕ :

6 вафлени фунийки за сладолед 
сладкарски бои - жълта, червена, синя, зелена
( оранжево и лилаво се получават с комбинация съответно на жълта и червена и синя и червена )  
Ако желаете цветовете да са по-наситени, сложете повече боя. Аз лично гледах да не използвам много оцветители, въпреки, че се водят безвредни. 

ПРИГОТВЯНЕ

Отделят се белтъците от жълтъците, като белтъците се разбиват със захарта на сняг. Следва добавяне на жълтъците един по един към белтъчната смес, като разбиването продължава. Добавя се пресятото брашно, като се разбърква внимателно с бъркалка до хомогенизиране. Така получената смес се разделя на 6 равни части, като всяка част се оцветява в различен цвят - жълто, червено, оранжево, зелено, синьо и лилаво. 
Изсипва се един цвят в подходяща тава или форма за торта, застлана с леко намазнена хартия за печене. Всеки блат се пече на 150 градуса в предварително загрята фурна до готовност (при мен около 25 мин) Оставят се да изстинат. 
През това време се прави крема. 
Мекото краве масло се разбива заедно с кондензираното мляко. Отделно се разбива сметаната. Към масления крем се добавят няколко лъжици сметана и се разбърква внимателно до получаване на хубав и пухкав крем. Останалата сметана се прибира временно в хладилника.
Отделя се около една чаена чаша от крема, за да може да се измаже тортата отстрани. Към останалия крем се добавят кокосовите стърготини, от които е заделено малко, за да се поръси тортата отгоре. Сместа отново се обърква добре. Ако ще се сиропират блатовете (аз ги сиропирах съвсем леко) се затопля прясното мляко и се подслажда на вкус.

Тортата се сглобява, като върху подходящ поднос се слага блат и леко се сиропира. Маже се с кокосово-маслен крем. Отново се слага блат, сиропира се и се маже с крем и така до края. Отгоре също се намазва с крем, а отстрани със заделената част от крем. Аз лично поръсих обилно цялата торта с кокосови стърготини, като използвах и цветни такива.
На местата, на които ще бъдат фунийките, леко се разрязва, за да се закрепят по- стабилно. 
След като се оформи тортата и се позиционират вафлените фунийки,  то в тях се шприцова сметаната, която също се разделя на шест и се оцветява в  същите шест цвята като блатовете.
Украсява се по избор. 
За украса може да се ползват още различни цветни перлички, пръчици, и каквото още се сетите. Пъстро и шарено - за добро настроение. 


ВКУСНО !






























СЛЕДВА НАГЛЕДНО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


СМЕС ЗА БЛАТОВЕ



ОЦВЕТЕНА СМЕС ЗА БЛАТОВЕ



МАСЛЕН КРЕМ С КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ



ОЦВЕТЕНА СМЕТАНА



ИЗПЕЧЕНИТЕ ЦВЕТНИ БЛАТОВЕ



СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА


РАЗРЕЗ ЗА ПОСТАВЯНЕ НА ФУНИЙКИТЕ


ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА













                     












































Няма коментари:

Публикуване на коментар