" ПИЯНА МОНАХИНЯ "
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Въпреки, че не си падам много по сиропираните сладкиши, от мъжете в къщи те много се харесват. Така реших да им направя един сладкиш, който обилно полях с алкохол.
Рецептата е сбор от няколко други рецепти, като добавих някои неща за по - добър вкус. Домашните го харесаха и си го хапнаха с удоволствие. По желание, отгоре може да се украси с разбити на сняг белтъци със захар, но аз реших да го оставя така, като украсих само с шоколадови камъчета. Приготвянето на сладкиша е бързо и лесно и всеки би могъл да го направи. Снимките показват стъпка по стъпка направата му. Следвайте стъпките.
ПРОДУКТИ
ЗА БЛАТА
8 яйца
170 г захар
110 г брашно
15 г бакпулвер
1/2 ч.ч. смлени орехи
настъргана кора на един портокал или пакетче портокалови корички
есенция ром
ЗА СИРОПА
100 мл прясно мляко
170 гр захар
310 мл вода
125 г краве масло
1 пакетче ванилова захар
50 мл коняк
4 - 5 с.л. какао
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиват се яйцата със захарта. Към тях при непрекъснато бъркане се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Следват орехите, портокаловата кора и есенцията.
На дъното на тава с диаметър 28 см. (в моя случай тортена форма със свалящ се ринг) се слага хартия за печене, която леко се намазнява. Изрязва се от хартията и за стените. Сместа се изсипва и се пече в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Проверява се с клечка, като по клечката не трябва да остава нищо след изваждането й. Печенето отнема около половин час, но това зависи и от фурната.
След като сладкишът е изпечен, той се изважда и целият се надупчва. Оставя се да изстива.
През това време се приготвя сиропа.
На котлона се загряват смесените вода и прясно мляко. Добавя се захарта и ваниловата захар и се бърка до разтопяването им. Слага се и какаото. Прибавя се кравето масло, нарязано на парчета и също се бърка докато се разтопи напълно. Сиропът се сваля от котлона и накрая се сипва алкохолът.
След като сладкишът е вече изстинал, той се нарязва на парчета с желаната форма и се полива обилно с горещ сироп. Сладкишът поема всичкия сироп и става много сочен. Преди да се консумира обаче, трябва да имате търпение и да го оставите да си постои. Колкото повече стои, толкова по - вкусен става.
Сладкишът може да се покрие с разбити на сняг със захар белтъци и да се запече на горен реотан. А ако го оставите без белтъци, то може да го поръсите с какао, пудра захар, стърготини или каквото си решите.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
СМЕСВАТ СЕ ЯЙЦАТА И ЗАХАРТА |
РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА И ЗАХАРТА |
БАКПУЛВЕРЪТ СЕ СМЕСВА С ПРЕСЯТОТО БРАШНО |
ПРИБАВЯТ СЕ ОРЕХИТЕ И ПОРТОКАЛОВИТЕ КОРИЧКИ |
СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В ТАВА ПОКРИТА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ |
ПЕЧЕ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ |
БЛАТЪТ СЕ НАДУПЧВА ПО ЦЯЛАТА ПОВЪРХНОСТ |
СМЕСВАТ СЕ ВОДАТА И МЛЯКОТО И СЕ ДОБАВЯ ЗАХАРТА И ВАНИЛОВАТА ЗАХАР |
СЛАГА СЕ И КАКАОТО |
КЪМ СМЕСТА СЕ ПРИБАВЯ НАРЯЗАНОТО НА ПАРЧЕТА КРАВЕ МАСЛО |
ИЗСТИНАЛИЯ БЛАТ СЕ НАРЯЗВА |
ПОЛИВА СЕ ОБИЛНО СЪС СИРОПА |
УКРАСЯВА СЕ ПОЖЕЛАНИЕ |
И СЕ ХАПВА С АПЕТИТ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар