* СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Е, няма такава вкусотия !
Защо се казва маймунски хляб - нямам идея. Просто този вид хляб от слепнали топчета така е известен. Има го в много варианти - сладки и солени. В интернет има различни рецепти, но аз си направих моя такава, която споделям с вас. Надявам се, че ще ви хареса.
Рецептата търпи доста вариации. Аз я направих с маслини, но всеки може да развихри своето въображение и да сложи каквото си поиска. Може например с някакъв колбас, бекон, кашкавал, сирене или друго. Кой каквото обича.
Ами нека все пак да ви кажа как го направих.
ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО
* 500 г брашно;
* 50 мл олио;
* 250 мл топла вода;
* 1/2 кубче мая (21 г);
* 1 с.л. сол;
* 1 с.л. захар;
ЗА СМЕСТА
* 3 - 4 с. л. лютеница;
* 120 мл олио;
* 250 г обезкостени маслини;
* черен пипер;
* червен пипер;
* червен пипер;
* чубрица;
* розмарин;
* сол на вкус;
* шарена сол;
ПРИГОТВЯНЕ
* сол на вкус;
* шарена сол;
ПРИГОТВЯНЕ
Маята се размива в топла вода, заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса.
Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.
През това време се приготвя сместа.
В купа се слага лютеницата и олиото. От маслините се заделят малка част, които ще се слагат вътре в топчетата. Останалите маслини се минават през блендер, като се нарязват на много ситно. Прибавят се към лютеницата.
Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.
Кексова форма се намазва с масло.
От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех, като във всяко се слагат по няколко парченца маслини.
Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото. Така оформен маймунският хляб се покрива отново да втаса.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност (отне ми 40 минути).
Спорно е дали този хляб е по - вкусен топъл или студен - въпрос на вкус. Моето семейство го харесва и по двата начина. Невероятна вкусотия е !
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, а ако имате въпроси, питайте в коментар и ще отговоря.
ДОБЪР АПЕТИТ !
МАЯТА СЕ РАЗТВАРЯ В ТОПЛАТА МАЯ, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ БРАШНО. ПОКРИВА СЕ И СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА |
В ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ, В КОЕТО СЕ СЛАГАТ ОЛИОТО И СОЛТА |
ПРИБАВЯ СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ |
ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВЯ ДА ПОЧИНЕ |
В КУПА СЕ СЛАГА ЛЮТЕНИЦАТА. ДОБАВЯ СЕ ОЛИОТО |
ЗАДЕЛЯ СЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ МАСЛИНИТЕ, А ОСТАНАЛИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА МНОГО СИТНО И СЕ ПРИБАВЯТ |
СЛЕДВАТ ПОДПРАВКИ НА ВКУС |
СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ |
КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО |
ОТ ТЕСТОТО СЕ ОФОРМЯТ ТОПЧЕТА, КАТО ВЪВ ВСЯКО СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕНЦА МАСЛИНИ |
ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ПОТАПЯ В СМЕСТА |
ПОДРЕЖДАТ СЕ ВЪВ ФОРМАТА |
ПОДРЕДБАТА ТРЯБВА ДА Е ШАХМАТНО, ЗА ДА СЕ ЗАСТЪПВА ТЕСТОТО |
МАЙМУНСКИЯТ ХЛЯБ СЕ ПОКРИВА И ОСТАВЯ ДА ВТАСА |
ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ |
ХАПВА СЕ СТУДЕН ИЛИ ТОПЪЛ СПОРЕД ВКУСА |
СТРАШНО ИЗКУШЕНИЕ :) |
Ако нямаме такава форма за кекс, в какъв друг съд можем да изпечем маймунския хляб?
ОтговорИзтриванеЩе се получи и в тавичка предполагам. Няма причина да не стане, но няма да е с такава форма.
ИзтриванеМаята не е ли много за 500г брашно
ОтговорИзтриванеЗдравейте !Пробвайте и ще се уверите, че не е ! Поздрави !
Изтриване