вторник, 21 март 2017 г.

* УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА *




*  УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА  *

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















   Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не.     При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т.н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време?

ПРОДУКТИ

*   3 яйца;
*   400 г кисело мляко;
*   250 мл прясно мляко (1 ч.ч.);
*   3 с. л. олио;
*   1 ч. л. сода бикарбонат;
*   1 кубче мая (42 гр);
*   1 кг брашно (може и малко повече);
*   1 с. л. захар;
*   1 ч. л. сол;


ПРИГОТВЯНЕ

   Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 

   Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздухът и се завързва добре в горния край. Трябва да се има предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилник, където може да престои до седмица.
 От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 -5 с. л. захар. 
   В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.

    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

   Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.






МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО


БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. 


СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO



ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА


ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК


ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ