събота, 2 март 2024 г.

* БЯЛ ХЛЯБ В ДОМАШНА ХЛЕБОПЕКАРНА *


    *   БЯЛ ХЛЯБ В ДОМАШНА ХЛЕБОПЕКАРНА   *



/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
















    Често вкъщи хапваме от този домашен хляб, като хлебопекарната, която имам, ме замества идеално. Пробвала съм много рецепти, но направен по този начин, хлябът става много мек и на конци. Не знам дали зависи от хлебопекарната, предполагам, че има значение, но наистина се дели като козунак, когато се разчупва.    

    А за вкуса.... като от едно време, когато като малка често родителите ме изпращаха за хляб до фурната и аз изяждах половината по пътя 😀



ПРОДУКТИ:



*   220 мл  прясно мляко;

*   220 мл  топла вода;

*   150 мл олио;

*   1, 5 с. л. сол;

*   1, 5 с. л. захар;

*   750 г брашно;

*   3 ч. л. суха мая;


ПРИГОТВЯНЕ:


    В съда на хлебопекарната се слагат първо течните съставки, т. е. топлата вода, прясното мляко и олиото. Следват солта и захарта. Пресява се и се прибавя брашното, като то трябва да покрие течността. Накрая се слага сухата мая. 

   Избира се програма за френски хляб, който е с големина 1500 г. При мен тя е с продължителност 3 часа и 25 минути. Избира се степен на препичане по избор. Стартира се програмата и се изчаква до нейното приключване. Готовият хляб се изважда от купата и се оставя върху решетка да изстива. Да си призная, никога не съм рязала този хляб на филийки. Винаги се начупва още топъл 😀  А ако има шарена сол, друго не ни трябва 😋


   Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



ДОБЪР АПЕТИТ !














РЕЦЕПТА В СНИМКИ:

В съда на хлебопекарната се слагат първо течните съставки, т. е. топлата вода и прясното мляко.

Добавя се олиото.

Следват солта и захарта.

Пресява се и се прибавя брашното, като то трябва да покрие течността.

Накрая се слага сухата мая. 

Избира се програма за френски хляб, който е с големина 1500 г. При мен тя е с продължителност 3 часа и 25 минути. Избира се степен на препичане по избор. Стартира се програмата.

Започва месене.

Следва втасване, заложено в програмата.

Тестото е толкова добре омесено, че след втасване опира чак капака на хлебопекарната. 


Готовият хляб се изважда от купата и се оставя върху решетка да изстива.








































Няма коментари:

Публикуване на коментар