* ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ
С ОРИЗ И КАЙМА *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Вкъщи винаги се готвят големи количества, затова и тук количеството е такова. Пиперките изпекох в тавата на фурната, но ако ви е много, ястието може да се направи с половината количество продукти.
ПРОДУКТИ:
* 15 - 20 пиперки - зелени, червени или смесени;
* 700 - 800 г кайма;
* 3 глави лук;
* около 400 г ориз;
* 4 - 5 с. л. доматено пюре;
* черен пипер;
* сол;
* чубрица;
* олио;
ПРИГОТВЯНЕ:
Пиперът се измива и почиства от дръжките и семките.
Каймата се запържва в малко мазнина. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус. Като си промени цвета и се раздроби добре, се прибавя нарязан лук. Бърка се. След запържване на лука се сипва добре измитият ориз. Той също се запържва. Подправя се с чубрица. Следва доматеното пюре. Към така приготвената смес се добавя 200 - 300 мл топла вода и се бърка до нейното усвояване от ориза. Вода се сипва на няколко пъти докато ориза се надуе и е почти готов. Сместа се оставя около 10 минути на изключен котлон, за да се дръпне от ориза останалата вода.
Пиперките се посоляват отвътре и се пробождат с малък, остър нож на няколко места. Подреждат се в тава. Сипва се вода - около 2 пръста на дъното на тавата.
Пълнените пиперки се пекат на 220 градуса в загрята фурна. Пекат се до получаване на приятен загар.
Следва рецептата в снимки, стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
ДОБЪР АПЕТИТ !
Каймата се запържва в малко мазнина. Овкусява се с черен пипер и сол на вкус. |
Лукът се нарязва и прибавя. |
След запържване на лука се сипва добре измитият ориз. Той също се запържва. |
Подправя се с чубрица. |
Следва доматеното пюре. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар