* КАТМИ *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
ПРОДУКТИ:
* 4 яйца;
* 500 мл прясно мляко;
* 300 мл вода;
* 500 г брашно;
* 1 с. л. захар;
* 1 ч. л. сол;
* 10 г суха мая;
ОЩЕ:
* олио за намазване на сача;
* масло за намазване на катмите;
* домашно сладо, течен шоколад, кашкавал, сирене или друго, каквото обичате.
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в част от топлото прясно мляко. Добавя се захарта и 3 - 4 с. л. брашно. Покрива се и се оставя маята да се активира.
Яйцата се разбиват и към тях се добавя останалото затоплено прясно мляко и леко топлата вода. Следва солта. Прибавя се останалото брашно и активиралата се мая. Получава се смес, която е малко по - гъста от палачинковата. Ако предпочитате по - дебели катми, добавете малко повече брашно.
Катмите се пекат на плоча или на сач, но ако нямате, може да се използва и тиган за палачинки.
Плочата се загрява и намазва с олио. С помощта на черпак се сипва от сместа върху плочата и се разпределя равномерно. След изпичане се обръща. Хубавите катми стават на дупки, така че това да не ви притеснява.
Готовите катми се намазват още топли с масло. Поднасят се навити с пълнеж пожелание - течен шоколад, сладко, сирене, кашкавал и др.
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
Маята се разтваря в част от топлото прясно мляко. |
Добавя се захарта и 3 - 4 с. л. брашно. Покрива се и се оставя маята да се активира. |
Яйцата се разбиват и към тях се добавя останалото затоплено прясно мляко и леко топлата вода. |
Следва солта. |
Прибавясе останалото брашно. |
Следва активиралата се мая. |
Получава се смес, която е малко по - гъста от палачинковата. Ако предпочитате по - дебели катми, добавете малко повече брашно. |
С помощта на черпак се сипва от сместа върху намаслена плочата и се разпределя равномерно. |
Хубавите катми трябва да имат дупчици. |
След изпичане се обръща. |
Готовите катми се намазват още топли с масло. Поднасят се навити с пълнеж пожелание. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар