* КРЕМ КАРАМЕЛ *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
ПРОДУКТИ:
* 8 бр. яйца, размер L ( или 9 бр. размер M );
* 300 г захар;
* 1/2 ч. л. течна ванилия;
* 1 л прясно мляко;
още:
* 150 г захар за карамелизиране;
ПРИГОТВЯНЕ:
Започва се с приготвянето на карамела.
В касарола се сипва захарта и се слага на котлона. Бърка се до пълното й разтопяване. Целта е да се получи карамел със златист цвят. Трябва да се внимава, да не потъмнее прекалено, защото ще нагарча. Така приготвеният карамел се разпределя на дъното на купичките, в които ще се пече крем карамела.
Следва приготвяне на крема.
Разбиват се до побеляване яйцата със захарта. Прибавя се течната ванилия. Следва прясното мляко и отново се разбърква. Млечната смес се разпределя в купичките, като се покрива стегналият вече карамел. Купичките се подреждат в дълбока тава, в която се сипва хладка вода, достигаща до средата на съдовете.
Крем карамелът се пече до готовност в загрята на 160 градуса фурна. Целта е постигане на златист цвят, като това отнема малко повече от час. След като изстине, кремът се обръща в подходяща десертна чиния. Пожелание може да се поръси с крокан.
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
В касарола се сипва захарта и се слага на котлона. Бърка се до пълното й разтопяване. |
Целта е да се получи карамел със златист цвят. |
Така приготвеният карамел се разпределя на дъното на купичките, в които ще се пече крем карамела. |
Разбиват се до побеляване яйцата със захарта. |
Прибавя се течната ванилия. |
Следва прясното мляко и отново се разбърква. |
Млечната смес се разпределя в купичките, като се покрива стегналият вече карамел. Купичките се подреждат в дълбока тава, в която се сипва хладка вода, достигаща до средата на съдовете. |
Крем карамелът се пече до готовност в загрята на 160 градуса фурна.
След като изстине, кремът се обръща в подходяща десертна чиния. Пожелание може да се поръси с крокан. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар