неделя, 11 февруари 2024 г.

"КРЕМ КАРАМЕЛ"

 

*  КРЕМ КАРАМЕЛ  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











ПРОДУКТИ:


*   8 бр. яйца, размер L  ( или 9 бр. размер M );

*   300 г захар;

*   1/2 ч. л. течна ванилия;

*   1 л прясно мляко;

     още: 

*   150 г захар за карамелизиране;  


ПРИГОТВЯНЕ:


    Започва се с приготвянето на карамела. 

  В касарола се сипва захарта и се слага на котлона. Бърка се до пълното й разтопяване. Целта е да се получи карамел със златист цвят. Трябва да се внимава, да не потъмнее прекалено, защото ще нагарча. Така приготвеният карамел се разпределя на дъното  на купичките, в които ще се пече крем карамела.   

   

     Следва приготвяне на крема.

   Разбиват се до побеляване яйцата със захарта. Прибавя се течната ванилия. Следва прясното мляко и отново се разбърква. Млечната смес се разпределя в купичките, като се покрива стегналият вече карамел. Купичките се подреждат в дълбока тава, в която се сипва хладка вода, достигаща до средата на съдовете. 

   Крем карамелът се пече до готовност в загрята на 160 градуса фурна. Целта е постигане на златист цвят, като това отнема малко повече от час. След като изстине, кремът се обръща в подходяща десертна чиния. Пожелание може да се поръси с крокан.


    Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!


   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.   




     ДА ВИ Е СЛАДКО !












В касарола се сипва захарта и се слага на котлона. Бърка се до пълното й разтопяване.


Целта е да се получи карамел със златист цвят.


Така приготвеният карамел се разпределя на дъното  на купичките, в които ще се пече крем карамела.   


Разбиват се до побеляване яйцата със захарта.


Прибавя се течната ванилия.

Следва прясното мляко и отново се разбърква. 


Млечната смес се разпределя в купичките, като се покрива стегналият вече карамел. Купичките се подреждат в дълбока тава, в която се сипва хладка вода, достигаща до средата на съдовете. 


Крем карамелът се пече до готовност в загрята на 160 градуса фурна.


След като изстине, кремът се обръща в подходяща десертна чиния. Пожелание може да се поръси с крокан.
















Няма коментари:

Публикуване на коментар