* ТОРТА "СПАРТАК" *
/РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА/
Още с първото правене на тази торта, тя веднага премина в раздел "любими". Нежна, вкусна, не трудна за правене, но изисква време. Рецептата видях в блога на Люси и реших, че това ще е тортата за тази Коледа. В оригинал рецептата е за торта с диаметър 24 см, но аз промених количеството и посочените продукти са за по - голяма торта - 28 см. Фамилията е голяма, а и нека има повече от тази вкусотия 😉
И още нещо важно! Ако ще правите торта "Спартак" за повод, трябва да се има предвид и това, че е нужно да престои една нощ в хладилник, за да могат блатовете да поемат от крема.
ПРОДУКТИ:
/за торта с диаметър 28 см/
За блатовете:
* 3 яйца;
* 110 г мед;
* 170 г краве масло;
* 6 г сода;
* 200 г захар;
* 60 г какао;
* 9 г бакпулвер;
* 525 г брашно за баница;
За крема:
* 600 г заквасена сметана /на стайна температура/;
* 230 г захар;
* 375 г краве масло;
* 12 г царевично нишесте;
* ванилия;
* 3 яйца;
ПРИГОТВЯНЕ:
Започва се с приготвяне на блатовете.
В дълбока купа се пресява брашното с бакпулвера и какаото. Медът се разтопява на водна баня заедно със маслото и захарта. Периодично се разбъркват до получаване на еднородна смес.
Към сместа се прибавят разбитите яйцата и содата. Готви се на водна баня още около десет минути, като периодично се разбърква. Следва смесването й със сухата смес. Получава се лепкаво тесто, което стяга, след като то изстине.
Започва се правенето на блатовете, които са седем или осем на брой /зависи от дебелината на разточване/. За да не изсъхва тестото се работи с част от него, а останалото се покрива.
Върху хария за печене се разточва колкото се може по- тънък блат. С дъното на тортената форма се изрязва кръг, а изрезките се прибавят към останалото тесто. Блатът се надупчва с вилица и се пече до порозовяване на 180 градуса в предварително загрята фурна. Изважда се внимателно, защото в началото е чуплив и се оставя да изстине. Така се процедира и с останалите блатове.
Докато готовите блатове изстиват, започваме да правим крема.
Отново на водна баня слагаме разбитите яйца, захарта, нишестето и ванилията. Разбърква се периодично с телена бъркалка. Когато сместа стане хомогенна, сваля се от колотлона и се оставя да се опоохлади.
Маслото се разбива на пухкав крем. Към него постепенно се прибавя по малко от поизстиналата яйчена смес и от заквасената сметана, която е със стайна температура. Продуктите не бива да са с голяма температурна разлика, защото има вероятност кремът да се пресече.
Ето, че е време за сглобяване на тортата!
В тортената форма се слага блат. Кремът се разделя, според броя блатове и се редуват така: блат, крем, блат, крем до свършване на продуктите.
Сглобената торта престоява една нощ в хладилник. Така блатовете поемат от крема и се получава съвършен вкус. А за визията, каквото решите. Аз я залях с шоколадов ганаш /приготвих го от 150 г млечен шоколад и около 70 мл сладкарска сметана/. Върху млечния шоколад направих дантела от разтопен черен шоколад, а отгоре завърших в духа на Коледа с меденки и френско грозде. Накрая вместо сняг, поръсих кокосови стърготини.
И така, както вече казах, тортата се превърна в една от моите любими торти, редом до "Червено кадифе", "Наполеон" , "Торта с шоколадови топчета" и разбира се бисквитената торта "Шоколадово удоволствие"
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
ДА ВИ Е СЛАДКО !
В дълбока купа се пресява брашното с бакпулвера и какаото. |
Медът се разтопява на водна баня заедно със маслоото и захарта. Периодично се разбъркват до получаване на еднородна смес. |
Към сместа се прибавят разбитите яйцата и содата. Готви се на водна баня още около десет минути, като периодично се разбърква. |
Следва смесването със сухата смес. |
Изважда се внимателно, защото в началото е чуплив и се оставя да изстине. |
Така се процедира и с останалите блатове. |
Започва се правенето на крема. На водна баня слагаме разбитите яйца, захарта, нишестето и ванилията. |
Когато сместа стане хомогенна, сваля се от колотлона и се оставя да се опоохлади. |
Няма коментари:
Публикуване на коментар