събота, 6 януари 2024 г.

* ДВУЦВЕТНИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ *

 

ДВУЦВЕТНИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ 

/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /









ПРОДУКТИ:


*   200 г краве масло на стайна температура;
*   180 г пудра захар;
*   1 ванилия;
*   1 яйце;
*   350 г брашно;
*   1/2 пакетче бакпулвер;
*   2 с. л. какао;
*   щипка сол;
*   1-2 с.л. прясно мляко;

ЗА ДЕКОРАЦИЯ

  Разтопен шоколад, цветни захарни пръчици, крокан, натрошени ядки и др.


ПРИГОТВЯНЕ


  Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията. Добавят се яйцето и щипката сол. Бакпулверът се прибавя към брашното и заедно се пресяват. Добавят се постепенно към сместа и се омесва меко тесто, което се разделя на две равни по големина части. Към едната част се прибавя какаото и 1- 2 с.л. прясно мляко. Омесва добре до равномерно оцветяване на тестото. 
  Двете топки тесто се покриват с домакинско фолио и се оставят в хладилника за час.
   След като тестото вече се е втвърдило, всяка една част се разточва на еднакви правоъгълници. За да се улесни процеса на разточване, тестото се слага между два листа хартия за печене. Двата правоъгълника се слагат един върху друг, притискат се леко и се навиват заедно на стегнато руло, което отново се покрива с фолио, и се оставя в хладилника, но този път за няколко часа. Трябва да стегне добре, за да може да се реже лесно.

    Втвърденото вече руло се нарязва на шайби с дебелина 2-3 см. Подреждат се върху хартия за печене на растояние и се пекат 8 - 9 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Охлаждат се върху решетка. 
  Шоколадът се разтопява на водна баня. Изстиналите сладки се топят до средата и  веднага се поръсват с избраната украса. Отново се подреждат на решетката до стягане на шоколада.

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, оставете коментар.

ДОБЪР АПЕТИТ ! 




Разбиват се маслото, пудрата захар и ванилията


Добавя се яйцето и щипката сол.


Следва брашното с бакпулвера.


Омесва се меко тесто, което се разделя на две равни части. 


Към едната част се добавя какао.


Двете топки тесто се покриват с домакинско фолио и се оставят за час в хладилник.


Охладеното тесто се разточва на правоъгълна кора с помощта на хартия за печене.


Двете кори трябва да са с еднакви размери.


Тестата се поставят едно върху друго и заедно се навиват на стегнато руло. 


Рулото се покрива с домакинско фолио и отново се оставя в хладилник за няколко часа.


Втвърденото руло се нарязва на шайби.





Шайбите се подреждат върху хартия за печене.


Пекат се  8-9 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. 


Изваждат се върху решетка да се охладят. 


Част от всяка сладка се топи в разтопен на водна баня шоколад.


Поръсва се с избрана украса.












Рецептата е взаимствана от страницата на София Мел.



   






Няма коментари:

Публикуване на коментар