* КЕКС " НАДЯ " *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Кекс "Надя" - така кръстих този кекс, понеже рецептата за него ми даде преди години моята приятелка Надя. Правила съм го много пъти през годините и винаги ми се е получавал.
Имайте предвид, че става огромен, затова кексовата форма трябва да е голяма.
ПРОДУКТИ
* 6 яйца;
* 470 г захар (2 ч.ч.);
* 280 г брашно (2 ч.ч.)
* 1 бакпулвер;
* 1 ванилия;
* 4 с.л. олио;
* 4 с.л. вода;
* портокалови корички;
* 2 - 3 с.л. какао;
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват добре със захарта. Добавя се постепенно пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Следват водата и олиото. Накрая се слагат портокаловите корички.
Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно кексова форма, като се оставя една малка част, която се оцветява с какаото. Кафявата смес се разпределя върху бялата и се бръква на няколко места с лъжица, като се правят въртеливи движения, за да се получат шарки.
Кексът се пече на 190 градуса в предварително загрята фурна до готовност. След като изстине, се поръсва с пудра захар.
Начинът на приготвяне е показан нагледно в следващите снимки.
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
ДОБАВЯТ СЕ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И ВАНИЛИЯТА, ВОДАТА И ОЛИОТО |
СЛАГАТ СЕ И ПОРТОКАЛОВИТЕ КОРИЧКИ |
СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В НАМАСЛЕНА И ПОРЪСЕНА С БРАШНО КЕКСОВА ФОРМА, КАТО СЕ ОСТАВЯ МАЛКА ЧАСТ |
В ЗАДЕЛЕНАТА СМЕС СЕ ДОБАВЯ КАКАОТО И СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ |
КАФЯВАТА СМЕС СЕ РАЗСТИЛА ВЪРХУ БЯЛАТА, КАТО СЕ БРЪКВА НА МЕСТА С ЛЪЖИЦА, ЗА ДА СТАНЕ КЕКСЪТ ШАРЕН. |
ПЕЧЕ СЕ НА 190 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ |