* АГНЕШКО С ПОРТОКАЛИ И КАРАМЕЛИЗИРАНИ МОРКОВИ *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Това е едно малко по-различно агнешко печено. За да не е все класическото овкусяване, реших да експериментирам.
Правила съм и агнешко с карамелизирани кайсии преди години, което също ми допадна, но сега реших да използвам портокали, че нали им е сезонът и вкъщи има постоянно. За гарнитура ми хрумна да карамелизирам морковчетата, които стоят от няколко дни в хладилника. Получи се вкусотийка, рецептата за които ще споделя с вас ето тук.
ПРОДУКТИ
* Агнешко месо (количество според желанието
и порциите, които искате да приготвите);
* 3 портокала;
* 2 - 3 връзки зелен лук;
* цели скилидки чесън;
* олио;
* пушен червен пипер;
* черен пипер;
* сол на вкус;
* мащерка;
* риган;
* джоджен;
ПРИГОТВЯНЕ
Агнешкото месо, направено на порционни парчета се намазва с олио. Поръсва се с черен пипер, сол на вкус, пушен червен пипер. Месото се обтрива хубаво с подправките. Добавят се по възможност пресни подправки - джоджен, риган и мащерка. Хубаво се обърква, за да има подправки навсякъде (количеството им е в зависимост от вкуса).
Така овкусено, месото се оставя няколко часа в хладилник, за да поеме добре ароматите. Хубаво е дори да престои една нощ.
Следва подготовката за печене.
На дъното на съда, в който ще се пече, се поставя голямо парче фолио. Поръсва се част от нарязания зелен лук, а върху него се подрежда месото, като около и върху парчетата също се поръсва зелен лук. На места между месото се слагат скилидки чесън. Отгоре се подрежда нарязан на шайби един портокал. Сокът на останалите два портокала се изстисква и с него се полива месото. Агнешкото се завива добре с 2 - 3 слоя фолио.
Така приготвеното месо се пече три часа на 180 градуса, като няма нужда да се отвива и запича допълнително. Така завито, то става сочно и си хваща хрупкава коричка, а ароматът му се усеща от километри :)
Агнешкото поднесох с карамелизирани моркови, които добре се съчетаха с портокаловия аромат, така че препоръчвам. Украсява се с резенчета портокал.
Ами това е! Остава само да се извади бирата от хладилника :)
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
ДОБЪР АПЕТИТ !
СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА
МЕСОТО, НАРЯЗАНО НА ПОРЦИИ СЕ ОВКУСЯВА С КОЛИЧЕСТВО ПОДПРАВКИ НА ВКУС ( ОЛИО, СОЛ, ПУШЕН ЧЕРВЕН ПИПЕР, ЧЕРЕН ПИПЕР, МАЩЕРКА, ДЖОДЖЕН И РИГАН ) |
МЕСОТО СЕ ПОДРЕЖДА ВЪРХУ ГОЛЯМО ПАРЧЕ АЛУМИНИЕВО ФОЛИО, КАТО ОКОЛО НЕГО СЕ СЛАГА ЗЕЛЕНИЯТ ЛУК И ЦЕЛИ СКИЛИДКИ ЧЕСЪН |
ДОБАВЯ СЕ ПОРТОКАЛОВ СОК |
НАРЕЖДАТ СЕ РЕЗЕНИ ПОРТОКАЛ ВЪРХУ МЕСОТО |
ЗАВИВА СЕ ПЛЪТНО В НЯКОЛКО ПЛАСТА ФОЛИО |
ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА 180 МИНУТИ ( ТРИ ЧАСА ) |
ПОДНАСЯ СЕ С РЕЗЕНЧЕТА ПОРТОКАЛ |
ПОДХОДЯЩИ СА И КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ МОРКОВЕНИ ПРЪЧИЦИ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар