* АГНЕШКО ПЕЧЕНО ВЪВ ФОЛИО *
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /
Какво е Гергьовден без печено агнешко? Винаги на този ден, на село при родителите ми, се пече агне на пещ, като месото става невероятно крехко и вкусно.
Това е начинът, по който майка ми винаги приготвя агнешкото печено, с тази разлика, че аз поради липса на пещ - пека във фурна. Ето я и рецептата.
ПРОДУКТИ:
* Прясно агнешко месо
( количеството е според броя порции, които искате да приготвите)
* няколко връзки зелен лук;
* олио;
* сол;
* червен пипер;
* черен пипер;
* пресен джоджен;
ПРИГОТВЯНЕ:
Месото, нарязано на порции се слага в съд, осолява се, налива се малко вода и така престоява на хладно една нощ. След това се изважда и се намазва всяко парче с олио, поръсва се с черен и червен пипер на вкус. Добавя се и наситненият джоджен. Зеленият лук се нарязва.
Голямо парче домакинско фолио се слага на дъното на съд, в който ще се пече месото. Върху него се поръсва част от зеления лук. Подреждат се овкусените парчета агнешко и се слага останалият лук, като ако месото е голямо количество и се подрежда на два реда, лук се слага и между редовете. Ако месото е по - сухо - може да се сипе малко водичка.
Така приготвените порции се завиват добре във фолиото, като ако е нужно, може да се сложи още един пласт, за да се задържи сочно месото.
Агнешкото се пече три часа на 180 градуса в предварително загрята фурна. Поднася се топло с гарнитура пожелание.
И тук е мястото да допълня, че мама винаги го прави с дробено, като нарежда порциите месо върху него, но за дробеното - очаквайте рецептата на мама :)
Следва рецептата стъпка по стъпка. Ако имате въпроси, ако искате да споделите впечатления или резултат от приготвената рецепта, моля, оставете коментар!
Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.
ДА ВИ Е ВКУСНО !
СЛЕД КАТО МЕСОТО Е ПРЕСТОЯЛО ОСОЛЕНО ЕДНА НОЩ, ТО СЕ НАМАЗВА С ОЛИО И СЕ ПОРЪСВА С ЧЕРЕН И ЧЕРВЕН ПИПЕР. ДОБАВЯ СЕ И НАСИТНЕН ПРЕСЕН ДЖОДЖЕН |
НАРЯЗВАТ СЕ НЯКОЛКО ВРЪЗКИ ЗЕЛЕН ЛУК |
НА ДЪНОТО НА СЪД, В КОЙТО ЩЕ СЕ ПЕЧЕ МЕСОТО СЕ СЛАГА ГОЛЯМО ПАРЧЕ ФОЛИО. ПОРЪСВА СЕ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНИЯ ЛУК. |
ПОДРЕЖДА СЕ ОВКУСЕНОТО ВЕЧЕ МЕСО |
МЕСОТО СЕ ЗАВИВА ДОБРЕ, КАТО СЕ ДОБАВЯТ ОЩЕ СЛОЙ - ДВА ФОЛИО. ПЕЧЕ СЕ ТРИ ЧАСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА НА 180 ГРАДУСА ФУРНА. |
ПОДНАСЯ СЕ ТОПЛО С ГАРНИТУРА ПОЖЕЛАНИЕ |
Няма коментари:
Публикуване на коментар