вторник, 21 март 2017 г.

* УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА *




*  УНИВЕРСАЛНО ТЕСТО ЗА ЦЯЛА СЕДМИЦА  *

/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /
















   Това тесто е за забързани домакини, които не разполагат с много време. То е абсолютно универсално, като става за питки, пици, кифлички, мекици, пърленки и какво ли още не.     При добавяне на захар, става сладко тесто, подходящо за кроасанчета, сладки питки, кифлички със сладък пълнеж и т.н. Нужна е само фантазия. А най - хубавото е, че тестото като се омеси, може да стои в хладилника цяла седмица. През това време се къса нужното количество от него и се използва. Е, не е ли удобство да имате в хладилника тесто по всяко време?

ПРОДУКТИ

*   3 яйца;
*   400 г кисело мляко;
*   250 мл прясно мляко (1 ч.ч.);
*   3 с. л. олио;
*   1 ч. л. сода бикарбонат;
*   1 кубче мая (42 гр);
*   1 кг брашно (може и малко повече);
*   1 с. л. захар;
*   1 ч. л. сол;


ПРИГОТВЯНЕ

   Маята се размива в леко затопленото прясно мляко. Добавя се захарта и 2-3 с. л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 

   Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче в средата и в него се слагат леко разбитите яйца, солта, олиото и киселото мляко, в което е изгасена содата. Накрая се прибавя и втасалата мая. Омесва се меко нелепнещо тесто (ако се наложи се добавя още малко брашно), което се слага в голяма найлонова торбичка, намазана добре с олио. Изкарва се въздухът и се завързва добре в горния край. Трябва да се има предвид, че тестото доста увеличава обема си и трябва да има място за това. Тестото се слага се в хладилник, където може да престои до седмица.
 От така приготвеното тесто се използва при нужда, а за сладък вариант, при замесването се добавят още 4 -5 с. л. захар. 
   В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, както и малка част от нещата, които съм правила с това тесто.

    Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

   Ако имате въпроси или искате да споделите мнение, може да коментирате под рецептата.






МАЯТА СЕ РАЗМИВА В ТОПЛОТО ПРЯСНО МЛЯКО, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И 2 - 3 С. Л. БРАШНО


БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА. В НЕГО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ И СЕ СЛАГАТ РАЗБИТИТЕ ЯЙЦА, СОЛТА, ОЛИОТО И КИСЕЛОТО МЛЯКО, С ИЗГАСЕНАТА В НЕГО СОДА. 


СЛАГА СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТO



ТЕСТОТО СЕ СЛАГА В НАМАЗАНА С ОЛИО НАЙЛОНОВА ТОРБИЧКА


ТОРБИЧКАТА СЕ ВРЪЗВА ДОБРЕ И СЕ ПРИБИРА В ХЛАДИЛНИК


ПРИ НУЖДА СЕ ВЗЕМА ЧАСТ ОТ НЕГО И СЕ ИЗПОЛЗВА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
























сряда, 15 март 2017 г.

* СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ *





*  СОЛЕН МАЙМУНСКИ ХЛЯБ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА  ПО СТЪПКА  /












    Е, няма такава вкусотия !

  Защо се казва маймунски хляб - нямам идея. Просто този вид хляб от слепнали топчета така е известен. Има го в много варианти - сладки и солени. В интернет има различни рецепти, но аз си направих моя такава, която споделям с вас. Надявам се, че ще ви хареса. 
Рецептата търпи доста вариации. Аз я направих с маслини, но всеки може да развихри своето въображение и да сложи каквото си поиска. Може например с някакъв колбас, бекон, кашкавал, сирене или друго. Кой каквото обича. 
Ами нека все пак да ви кажа как го направих. 

ПРОДУКТИ


ЗА ТЕСТОТО

*   500 г брашно;
*   50 мл олио;
*   250 мл топла вода;
*   1/2 кубче мая (21 г);
*   1 с.л. сол;
*   1 с.л. захар;


ЗА СМЕСТА

*   3 - 4 с. л. лютеница;
*   120 мл олио;
*   250 г обезкостени маслини;
*   черен пипер;
*   червен пипер;
*   чубрица;
*   розмарин;
*   сол на вкус;
*   шарена сол;



ПРИГОТВЯНЕ

  Маята се размива в топла вода, заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да втаса. 
 Брашното се пресява в дълбока купа и се прави кладенче. В него се слага олиото, солта и втасалата мая. Замесва се меко тесто, което се покрива и оставя да си почине двадесетина минути.

През това време се приготвя сместа.
В купа се слага лютеницата и олиото. От маслините се заделят малка част, които ще се слагат вътре в топчетата. Останалите маслини се минават през блендер, като се нарязват на много ситно. Прибавят се към лютеницата. 
Слагат се подправките в количества според предпочитанията. Всичко се обърква много добре, до получаване на еднородна смес.
Кексова форма се намазва с масло. 

   От вече отпочиналото тесто се оформят топчета колкото едър орех, като във всяко се слагат по няколко парченца маслини.  
Топчетата се потопяват добре в сместа и се подреждат в кексовата форма. Подреждането трябва да е шахматно, за да се застъпва тестото. Така оформен маймунският хляб се покрива отново да втаса. 
   Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност (отне ми 40 минути).
Спорно е дали този хляб е по - вкусен топъл или студен - въпрос на вкус. Моето семейство го харесва и по двата начина. Невероятна вкусотия е !

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

  В следващите снимки е показан начинът на приготвяне, а ако имате въпроси, питайте в коментар и ще отговоря. 

ДОБЪР АПЕТИТ !




МАЯТА СЕ РАЗТВАРЯ В ТОПЛАТА МАЯ, ЗАЕДНО СЪС ЗАХАРТА И НЯКОЛКО ЛЪЖИЦИ БРАШНО. ПОКРИВА СЕ И СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСА


В ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРАВИ КЛАДЕНЧЕ, В КОЕТО СЕ СЛАГАТ ОЛИОТО И СОЛТА


ПРИБАВЯ СЕ И ВТАСАЛАТА МАЯ


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВЯ ДА ПОЧИНЕ


В КУПА СЕ СЛАГА ЛЮТЕНИЦАТА. ДОБАВЯ СЕ ОЛИОТО


ЗАДЕЛЯ СЕ МАЛКА ЧАСТ ОТ МАСЛИНИТЕ, А ОСТАНАЛИТЕ СЕ НАРЯЗВАТ НА МНОГО СИТНО И СЕ ПРИБАВЯТ


СЛЕДВАТ ПОДПРАВКИ НА ВКУС


СМЕСТА СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ




КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА С МАСЛО



ОТ ТЕСТОТО СЕ ОФОРМЯТ ТОПЧЕТА, КАТО ВЪВ ВСЯКО СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕНЦА МАСЛИНИ 


ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ПОТАПЯ В СМЕСТА 


ПОДРЕЖДАТ СЕ ВЪВ ФОРМАТА



ПОДРЕДБАТА ТРЯБВА ДА Е ШАХМАТНО, ЗА ДА СЕ ЗАСТЪПВА ТЕСТОТО


МАЙМУНСКИЯТ ХЛЯБ СЕ ПОКРИВА И ОСТАВЯ ДА ВТАСА

ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА ДО ГОТОВНОСТ

ХАПВА СЕ СТУДЕН ИЛИ ТОПЪЛ СПОРЕД ВКУСА


СТРАШНО ИЗКУШЕНИЕ :)