понеделник, 6 март 2017 г.

* ПЕЧЕНИ КАРТОФИ " СЮРПРИЗ " *







*   ПЕЧЕНИ КАРТОФИ " СЮРПРИЗ "  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /











   Картофи на фурна, пържени картофи, картофена салата..... Ами нека този път картофите са приготвени по по-различен начин. 
Нещо съвсем елементарно, но много вкусно. Препоръчвам с две ръце.
Относно продуктите, няма точни количества. Всичко е на око и слагате това, което обичате да хапвате. Могат да се направят с бекон, колбас, пушено филе или др.


ПРОДУКТИ


*   Големи картофи (брой, който ви е нужен )
*   бекон, пушено филе, салам или друг             колбас по избор
*   кашкавал
*   краве масло
*   олио или зехтин
*   черен пипер
*   сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ

   Картофите се обелват и измиват. Правят се разрези по дължина и ширина, като се внимава да не се среже до края (вижда се добре на снимките след рецептата). Броят на разрезите зависи от големината на картофа.  Целта е да се получат "джобчета" .
  Във всеки разрез се слага от колбаса, който е тънко нарязан. Слагат се парченца също тънко нарязан кашкавал, както и парченца краве масло. Хубаво е да е твърдо маслото (тоест току що извадено от хладилника) за да се сложи по-лесно в разреза. По този начин се приготвят всички картофи. Посоляват се със сол и черен пипер на вкус. 


   Приготвят се големи парчета алуминиево фолио и всеки един картоф се поставя върху парче фолио, полива се с малко олио или зехтин и се увива добре.
Картофите се слагат в тава и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна. Печенето отнема около час и половина. Сервират се топли.


  Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.



В следващите снимки е показано приготвянето на тази вкусотия.



ДОБЪР АПЕТИТ !








ОБЕЛЕНИТЕ КАРТОФИ СЕ СРЯЗВАТ ПО ДЪЛЖИНА  И ШИРИНА, КАТО СЕ ВНИМАВА ДА НЕ СЕ СРЕЖЕ ДО КРАЯ


В РАЗРЕЗИТЕ СЕ СЛАГАТ ПАРЧЕТА КОЛБАС



СЛАГАТ СЕ ПАРЧЕНЦА КАШКАВАЛ И КРАВЕ МАСЛО


ПОСОЛЯВАТ СЕ СЪС СОЛ И ЧЕРЕН ПИПЕР НА ВКУС


ВСЕКИ КАРТОФ СЕ СЛАГА ВЪРХУ ГОЛЯМО ПАРЧЕ АЛУМИНИЕВО ФОЛИО И СЕ ПОЛИВА  С ОЛИО ИЛИ ЗЕХТИН




КАРТОФИТЕ СЕ ПОДРЕЖДАТ В ТАВА И СЕ ПЕКАТ НА 200 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА ОКОЛО ЧАС И ПОЛОВИНА


ПОДНАСЯТ СЕ ТОПЛИ















































   





                              
         


сряда, 1 март 2017 г.

* КЕКС " ТРОЯ " *




*  КЕКС " ТРОЯ "  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















      Кекс " Троя " е също един от любимите ми. Той е сочен и много - много вкусен. Приготвя се с вафли "Троя ", затова така го кръстих. Прави се изключително лесно и бързо. Дори не се ползва миксер и това го прави идеален за дните, в които ни се хапва нещо домашно и вкусно, а няма време за това.
Тук е моментът да изкажа своята благодарност на моята приятелка Десислава, която сподели с мен тази страхотна рецепта. 
Благодаря, Деси !


ПРОДУКТИ


*   1 кофичка (400 г кисело мляко);
*   130 мл олио  (1/2 ч.ч.) ;
*   230 г захар (1 ч.ч.);
*   300 г брашно (2 ч.ч.);
*   6 - 7 бр.  вафли "Троя";
*   1 ч. л. с връх сода бикарбонат;
*   меко краве масло за намазване;


ПРИГОТВЯНЕ

   Содата се гаси в киселото мляко. В купа се изсипва млякото, захарта, олиото, брашното и 3-4 настъргани вафли "Троя". Всичко се обърква добре с лъжица (не е нужен миксер). 

   Кексова форма се намазва с меко краве масло. Сместа се изсипва в нея и се слага да се пече в НЕ загрята фурна на 190 градуса до готовност. През това време се настъргват и другите вафли.  
След като кексът се извади от фурната, веднага се обръща върху табла и още горещ се маже обилно с масло. Също още докато е топъл, се покрива обилно от всички страни с останалите настъргани вафли, които се притискат с ръка , за да полепнат. 

  Уверявам ви, че този на вид обикновен кекс, всъщност е голяма вкусотия.
 Начинът на приготвяне е показан в  следващите снимки - стъпка по стъпка.

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е СЛАДКО !







СОДАТА СЕ ГАСИ В КИСЕЛОТО МЛЯКО


В КУПА СЕ ИЗСИПВАТ МЛЯКОТО, ЗАХАРТА И ОЛИОТО



ДОБАВЯ СЕ И БРАШНОТО И СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ С ЛЪЖИЦА


НАСТЪРГВАТ СЕ 3 - 4  ВАФЛИ "ТРОЯ"


ДОБАВЯТ СЕ КЪМ СМЕСТА


КЕКСОВА ФОРМА СЕ НАМАЗВА ДОБРЕ С МЕКО МАСЛО


СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА ВЪВ ФОРМАТА


ПЕЧЕ СЕ В НЕ ЗАГРЯТА ФУРНА НА 190 ГРАДУСА


НАМАЗВА СЕ ОБИЛНО С МАСЛО


ОЩЕ ДОКАТО Е ГОРЕЩ СЕ ПОКРИВА ОБИЛНО С ОСТАНАЛИТЕ НАСТЪРГАНИ ВАФЛИ