сряда, 22 февруари 2017 г.

* ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ *





*  ФУНИЙКИ ОТ КАЙМА
        С КАРТОФЕНО ПЮРЕ  *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /













  Чудейки се какво да правя с една кайма, останала в хладилника, ми хрумна да направя фунийки. Преди няколко дни си купих самите метални фунийки и още не бях ги използвала. Огледах какво има в хладилника и идеята беше готова. Реших как ще направя фунийките, реших с какво ще са пълни, но се зачудих как ще е по-добре, да са пържени или печени ? Как ли ще ги харесат повече моите лакомници ? 
Ами няма как да знам, затова направих и печени и пържени. И двата вида обаче се харесаха.  
И така, ето и рецептата за тези вкусни фунийки, като тук трябва да кажа, че продуктите са ориентировъчни като количество, понеже зависи от големината на картофите.


ПРОДУКТИ



ЗА ФУНИЙКИТЕ

*   700 - 800 г кайма (смес телешко и свинско);
*   2 - 3 средно големи картофа;
*   1 глава лук;
*   2 яйца;
*   сол;
*   черен пипер;
*   подправка за скара (или друга ваша любима);

ЗА ПЪЛНЕЖА

*   4 - 5  сварени картофа;
*   4 - 5 сварени яйца;
*   80 - 100 г краве масло;
*   1 каф. ч. прясно мляко;
*   сол на вкус;
*   черен пипер;


Още:
*   галета;
*   настърган кашкавал;
*   олио за пържене;

ПРИГОТВЯНЕ

  Картофите се настъргват сурови и се прибавят към каймата. Добавя се и ситно нарязан лук. Следват яйцата и подправките. Всичко се обърква добре (всичко до тук направих в кухненски робот). 
  Всяка една от фунийките се намазва с олио и се покрива с кайма, като се оформя с ръце конус около фунийката. 

* Тези, които ще се пекат на фурна, се подреждат върху тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 200 градуса до готовност, като малко преди да се извадят от фурната, се поръсват с настърган кашкавал. След като изстинат леко,  металните фунийки се вадят. 

*  Фунийките, които ще се пържат, се овалят добре в галета и се пържат в дълбок тиган с повечко олио до готовност. Вадят се върху кухненска хартия и също се изваждат металните фунийки.

   За пълнежа се сваряват картофите и се пасират заедно с кравето масло. Добавят се  жълтъците от сварените яйца, както и прясното мляко. Пюрето се овкусява с черен пипер и сол на вкус. С помощта на щприц се пълнят фунийките. Отгоре върху пюрето се поръсва обилно с настърган кашкавал.
   
   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.  

  Рецептата може да видите нагледно в снимките, които следват. 


ДОБЪР АПЕТИТ !



КАЙМАТА СЕ СМЕСВА СЪС СУРОВИТЕ НАСТЪРГАНИ КАРТОФИ, СИТНО НАРЯЗАН ЛУК И ЯЙЦАТА.  



СМЕСТА СЕ ОВКУСЯВА



НАМАСЛЕНИТЕ ФУНИЙКИ СЕ ПОКРИВАТ С КАЙМА, КАТО СЕ ОФОРМЯ  С РЪЦЕ ФУНИЙКА ОТ КАЙМА ОКОЛО ТЯХ.



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЕКАТ, СЕ НАРЕЖДАТ В ТАВА ВЪРХУ ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



ПЕКАТ СЕ НА 200 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ , КАТО МАЛКО ПРЕДИ ДА СЕ ИЗВАДЯТ ОТ ФУРНАТА, СЕ ПОРЪСВАТ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ 



ФУНИЙКИТЕ, КОИТО ЩЕ СЕ ПЪРЖАТ, СЕ ОВАЛЯТ В ГАЛЕТА



ПЪРЖАТ СЕ НА МАСЛЕНА БАНЯ



ИЗВАЖДАТ СЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ




ЗА ПЮРЕТО СЕ ПАСИРАТ СВАРЕНИТЕ КАРТОФИ, ЗАЕДНО С МАСЛОТО



ДОБАВЯТ СЕ ЖЪЛТЪЦИТЕ И ПРЯСНОТО МЛЯКО. ОВКУСЯВА СЕ НА ВКУС



ФУНИЙКИТЕ СЕ НАПЪЛВАТ С КАРТОФЕНАТА СМЕС



ПОКРИВА СЕ С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ































понеделник, 20 февруари 2017 г.

* ЛЕСНИ И ВКУСНИ МИЛИНКИ *





*  ЛЕСНИ И ВКУСНИ МИЛИНКИ  *


/ РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА /















    Тези милинки съм правила доста пъти, защото стават бързо и са много лесни. Вкусни са и са добър вариант за топла и приятна закуска със семейството през уикенда например. Из цялата кухня се носи аромат на масло и не трябва нищо в допълнение, освен чаша айрян. Опитайте!



ПРОДУКТИ

*   2 яйца;
*   350 - 400 г сирене;
*   200 мл прясно мляко;
*   100 г масло;
*   1 ч.л. сол;
*   1 ч.л. захар;
*   470 г брашно;
*   1 кубче мая от 42 г;

Още:

*   150 г кисело мляко;
*   2 яйца;


ПРИГОТВЯНЕ

  Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта и 3-4 лъжици брашно. Оставя се на топло, за да се активира. 
 В дълбок съд се разбиват двете яйца. Добавят се натрошеното сирене, солта и шупналата вече мая. На етапи се прибавя пресятото брашно, като се бърка с дървена лъжица до получаване на тесто, което е доста лепкаво, но това да не ви притеснява. 
 Кравето масло се разтопява, а фурната се включва на 180 градуса да загрява. 
От тестото, без да се изчаква, се правят топчета с големина на голям орех, като при оформянето им се топят ръцете в маслото. Топчетата се подреждат в тава с диаметър 28 см,  на дъното и по стените на която има леко намаслена хартия за печене.
  Двете яйца се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко и останалото разтопено краве масло. С тази смес се заливат милинките и без да се чака се слагат във фурната. Пекат се до златисто. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

Стъпките по приготвянето може да видите в следващите снимки. 

ДА ВИ Е ВКУСНО !



ЯЙЦАТА СЕ РАЗБИВАТ



ДОБАВЯТ СЕ СИРЕНЕТО И СОЛТА 







СЛЕДВА ШУПНАЛАТА МАЯ



НА ЕТАПИ СЕ СИПВА И ПРЕСЯТОТО БРАШНО, КАТО СЕ БЪРКА С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА


ПОЛУЧАВА СЕ ЛЕПКАВО ТЕСТО



ТАВАТА СЕ ПОКРИВА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ



КРАВЕТО МАСЛО СЕ РАЗТОПЯВА



ОТ ТЕСТОТО СЕ КЪСАТ ТОПЧЕТА С НАМАСЛЕНИ РЪЦЕ, КОИТО СЕ ПОДРЕЖДАТ В ТАВАТА



ОСТАНАЛОТО МАСЛО СЕ СМЕСВА С ЯЙЦАТА И КИСЕЛОТО МЛЯКО И СЕ ЗАЛИВАТ МИЛИНКИТЕ



ПЕКАТ СЕ НА 180 ГРАДУСА ДО ГОТОВНОСТ

















Рецептата е на Ваня Джорджевич.