четвъртък, 2 февруари 2017 г.

* ПИТА " СЛЪНЦЕ " *






*  ПИТА " СЛЪНЦЕ " *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /



















   Това е една питка, която аз много харесвам и която често правя. Мога да кажа, че това беше една от първите ми питки. Тя е по рецепта на Ина Костова.  Преди време за мен беше голямо предизвикателство да я направя, защото нямах голям опит с тестото, но въпреки това бях доволна от резултата. Признавам си, че направата и е играчка, но си струва :) Описвам подробно рецептата и начина на оформяне, за да си я направите и вие.

ПРОДУКТИ

*   400 мл прясно мляко;
*   3 яйца;
*   5 с.л. олио;
*   1 ч.л. захар;
*   1 с.л. сол;
*   1 кубче мая (42 г);
*   около 1 кг брашно;

Още:  
*   сусам и маково семе за поръсване
   ( може и други семена по избор );



ПРИГОТВЯНЕ

  В част от топлото прясно мляко (около 200 мл) се размива маята. Добавя се захарта и 3-4 с.л. брашно. Покрива се и се оставя на топло да се активира маята.
 През това време в дълбок съд се пресява брашното. В средата му се прави кладенче, в което се прибавят леко разбитите яйца (без един жълтък, който се оставя за намазване). Сипва се и олиото, останалото прясно мляко и солта. Накрая се прибавя и втасалата мая. 
Омесва се меко тесто, което се покрива и оставя на топло да втаса около 1 час. 

   След като тестото е втасало, то се разделя на части-една голяма (около 530 г), три еднакви части (по около 280 г) и една по-малка топка (около 230 г). 

  Най-голямата и най-малката топки се покриват, за да не хване тестото коричка и се оставят встрани. Трите еднакви топки се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър -35 см, колкото е и тавата. Дебелината е около 4 - 5 мм. Слагат се една върху друга, като между тях се маже с олио или меко масло. 

 Тавата, в която ще се пече питката се намазва добре с олио или масло. В нея се поставят трите кори. Разрязват се от центъра към края на четири, а всяка четвъртинка на по още три триъгълника, като не се реже до края. В резултат трябва да се получат 12 триъгълника.
Един по един всеки триъгълник се подпъхва под основата от вътрешната част към стената на тавата, завърта се върху нея и се изтегля отгоре (вижда се добре на снимката по-долу). След като се обърнат така всичките триъгълници, всеки един от тях се притиска през средата с помощта на дървено шишче. 

 Следва голямото парче тесто, което сме заделили. То също се разделя на три еднакви топки (по около 175 г всяка). Отново се разточват три кори с дебелина 4 - 5 мм, които отново се нареждат една върху друга, като се намазва помежду им. Тези кори също се нарязват на 12 триъгълника, но този път се разрязват до края. Хваща се връхчето на всеки триъгълник и се прехлупва отгоре към основата, като отново се притиска с дървен шиш в центъра. Така се процедира с всичките 12 триъгълника. 

  Всички триъгълници се нареждат в тавата така, че върховете им да легнат в празните пространства между първите триъгълници (отново се вижда добре на снимките долу).
В средата се поставя отделеното най-малко парче тесто, оформено на топка,  което е център на слънцето. 
   Питката се покрива с кърпа и отново се оставя на топло да втаса (често я слагам във фурната на 50 градуса). 
  След като слънцето е удвоило обема си, то се намазва с отделения жълтък, разбит с няколко капки олио. Украсява се със сусам и маково семе. Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност (50-60 минути). След изваждане от фурната се поръсва със студена вода и се покрива с влажна кърпа, за да стане мека. 

  Ако имате въпроси относно рецептата или оформянето, пишете в коментар и ще ви отговоря. Следват снимки с оформянето.

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.


ДА ВИ Е ВКУСНО !




КЪМ БРАШНОТО СЕ ДОБАВЯТ СОЛТА, ПРЯСНОТО МЛЯКО, ЯЙЦАТА ОЛИОТО И ВТАСАЛАТА МАЯ



ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО, КОЕТО СЕ ОСТАВА ДА ВТАСВА



ТЕСТОТО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ЕДНА ГОЛЯМА ТОПКА, ТРИ МАЛКИ И ЕДНА ОЩЕ ПО - МАЛКА



ТРИТЕ ЕДНАКВИ ТОПКИ СЕ РАЗТОЧВАТ НА КОРИ, КОИТО СЕ НАМАЗВАТ С ОЛИО  И СЕ СЛАГАТ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГА



КОРИТЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ В НАМАЗНЕНАТА ТАВА И СЕ РАЗРЯЗВАТ НА 12 ТРИЪГЪЛНИКА
 ОТ ЦЕНТЪРА КЪМ СТЕНИТЕ НА ТАВАТА, НО НЕ ДО КРАЯ. 






ВСЕКИ ТРИЪГЪЛНИК СЕ ОБРЪЩА ОТГОРЕ, КАТО СЕ ПОДПЪХВА ПОД ОСНОВАТА



ВСЕКИ ЕДИН СЕ ПРИТИСКА ПРЕЗ СРЕДАТА С ДЪРВЕН ШИШ



ГОЛЯМОТО ПАРЧЕ ТЕСТО СЪЩО СЕ РАЗДЕЛЯ НА ТРИ ЕДНАКВИ ТОПКИ,
 КОИТО СЪЩО СЕ РАЗТОЧВАТ, НАМАЗВАТ И НАРЕЖДАТ ЕДНА ВЪРХУ ДРУГА.



И ТЕЗИ КОРИ СЕ НАРЯЗВАТ НА 12 ТРИЪГЪЛНИКА, САМО ЧЕ ДО КРАЯ



ПРЕГЪВАТ СЕ НАГОРЕ И СЕ ПРИТИСКАТ С ДЪРВЕН ШИШ




ВСЕКИ ТРИЪГЪЛНИК СЕ ПОДРЕЖДА В ПРАЗНОТО ПРОСТРАНСТВО МЕЖДУ ДРУГИТЕ.
СЛАГА СЕ МАЛКАТА ТОПКА ТЕСТО В ЦЕНТЪРА




ПИТКАТА ВТАСВА И СЕ НАМАЗВА С РАЗБИТ ЖЪЛТЪК. ПОРЪСВА СЕ СЪС СЕМЕНА ПОЖЕЛАНИЕ





ПЕЧЕ СЕ НА 170 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА



ПОКРИВА СЕ С ВЛАЖНА КЪРПА, ЗА ДА ОСТАНЕ МЕКА






ВКУСНА И КРАСИВА !





ДОБЪР АПЕТИТ !























събота, 28 януари 2017 г.

* ЗАСКРЕЖЕНИ СЛАДКИ С ТЕЧЕН ШОКОЛАД *




* ЗАСКРЕЖЕНИ  СЛАДКИ
 С ТЕЧЕН ШОКОЛАД *


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /























  Ето, че дойде време и за рецептата за която всички ме питате - напуканите сладки с шоколад. И да не пропусна да се похваля ;) С тази рецепта спечелих конкурс на " София Мел" и беше отпечатана на опаковката на брашно "Екстра". 
 Тези, които вече са ги опитали, знаят за каква вкусотия става въпрос, а за тези, които все още не знаят - ще кажа - невероятни са. 
Любителите на комбинацията шоколад и портокал (в това число и аз) със сигурност ще се влюбят в това изкушение. 
Меки, ароматни и вкусни.....мммм...., че и красиви. И не на последно място, освен че са вкусни, са и супер лесни за приготвяне. Всеки би се справил с това. 
От посочената доза излизат около 100 броя, което никак не е малко. Хайде - захващайте се :)


ПРОДУКТИ: 


*   3 яйца;
*   290 г захар;
*   50 г краве масло;
*   100 мл олио;
*   1 пакетче бакпулвер;
*   60 г какао (за да станат цветни, какаото може да се замени с боя в желан цвят);
*   3 с.л. ром или коняк;
*   1 пакетче ванилова захар;
*   настъргана кора на 1 портокал;
*   500 г брашно;

ОЩЕ:

* пудра захар за овалване;
* течен шоколад за пълнеж;




ПРИГОТВЯНЕ

    Разбиват се добре яйцата със захарта. Добавят се мекото крраве масло, олиото и ваниловата захар. Следва пресятото с бакпулвер брашно, като продължава разбиването с миксер. Слагат се какаото, алкохолът и настърганата портокалова кора. Получава се тесто, което се отделя от стените на купата, в която се бърка. Ако се наложи се добавят още лъжица, две, брашно, за да се получи тесто, подходящо за оформяне, но не трябва да се прекалява, защото след престояване в хладилник, тестото става по - твърдо. 
Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои в хладилника около един час.
    
    От отпочиналото тесто се късат топчета, колкото орех. Всяко топче се притиска с палец, за да се получи вдлъбнатина и се слага малко течен шоколад. След това се оформя гладко топче, така че шоколадът да остане в центъра. Имайте предвид, че се слага малко шоколад на върха на лъжичката, защото ако е много, при напукването изтича.
 
   Всяка така оформена сладка се овалва много обилно в пудра захар. Колкото по - бяла е тя, толкова по - добре ще се откроят пукнатините и сладките ще станат по - красиви.
 
   Топчетата се подреждат върху хартия за печене на разстояние едно от друго (понеже увеличават обема си)  и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, точно 9 минути. Много е важно да не се прекалява с печенето, защото сладките ще станат твърди. Винаги ги вадя след 9 минути и стават перфектни. При самото изпичане те се надуват и напукват, като така стават красиви, без да се нуждаят от украсяване.

    Ами това е! Ако се наложи да се съхраняват (което неикога не се налага, понеже свършват веднага, въпреки големия брой), трябва да се сложат в кутия или стъклен буркан за сладки и ще останат меки дълго време. 

   Ако обичате да готвите, заповядайте в моята кулинарна група „Вкусни тайни с Вили“, която ще намерите ТУК. Присъединете се и последвайте страницата на блога и във  Facebook ТУК, за да не изпускате новите рецепти.

ДА ВИ Е СЛАДКО !


ОБЪРКВАТ СЕ ВСИЧКИ ПРОДУКТИ



ПОЛУЧАВА СЕ НЕЛЕПНЕЩО ТЕСТО, КОЕТО ПРЕСТОЯВА ЧАС В ХЛАДИЛНИКА


ОТ СМЕСТА СЕ КЪСА ТОПЧЕ КОЛКОТО ОРЕХ, СПЛЕСКВА СЕ, ЗА ДА СЕ СЛОЖИ ТЕЧЕН ШОКОЛАД И СЕ ОФОРМЯ ТОПЧЕ. 



ВСЯКО ТОПЧЕ СЕ ОВАЛВА ОБИЛНО В ПУДРА ЗАХАР


ТОПЧЕТАТА СЕ НАРЕЖДАТ НА РАЗСТОЯНИЕ ВЪРХУ КУХНЕНСКА ХАРТИЯ И СЕ ПЕКАТ НА 180 ГРАДУСА
 9 МИНУТИ В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА