сряда, 24 август 2016 г.

БЪРЗИ БУХТИЧКИ




=  БЪРЗИ БУХТИЧКИ  =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /










  Това са едни много вкусни бухтички, като на мен повече ми приличат на понички. Те са меки, сладки и ухаещи на ванилия. Пържат се много бързо, но и толкова бързо свършват. Рецептата е на Ваня Джорджевич, като съм посочила продукти за двойна доза, понеже от една излизат съвсем малко бухтички. Правила съм и тройна доза, които също свършиха веднага. Увеличих и леко захарта, за да са по - сладки.
Нужни са ви следните продукти, за да си приготвите това изкушение:

ПРОДУКТИ

2 яйца
400 г кисело мляко (1 кофичка)
6 с.л. захар
2 пакетчета ванилова захар (може да се заменят с 2 ванилии, като се добави още 1 с.л. захар)
2 бакпулвера
2 щипки сол
400 г брашно
2 с.л. ракия (слага се, за да не попият бухтите мазнина при пържене)

ОЩЕ:

олио за пържене
пудра захар за поръсване


ПРИГОТВЯНЕ

Разбиват се яйцата с киселото мляко. Добавят се захарта, ваниловата захар и солта. Накрая се сипва ракията. Сместа се обърква добре. Прибавя се пресятото с бакпулверите брашно. 
От така полученото тесто, което е сравнително рядко, се гребва с лъжица и с помощта на друга лъжица се пуска в загрята мазнина. Стараем се да се получат кръгли топки, но и това да не стане, гарантирам, че ще бъдат изядени. Бухтичките се пържат на средна степен на котлона в малък съд, понеже много бързо трябва да се обърнат и да се извадят. От 6 степени на котлона, аз пържих на 4та. Ако котлонът е прекалено силен, те ще останат отвътре сурови.  
Готовите бухтички се изваждат върху кухненска хартия, за да се отстрани излишната мазнина. Поднасят се поръсени в пудра захар. 


ДОБЪР АПЕТИТ !











СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА



РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА С КИСЕЛОТО МЛЯКО




ДОБАВЯ СЕ ЗАХАРТА




СИПВА СЕ ВАНИЛОВАТА ЗАХАР И СОЛТА




ДОБАВЯ СЕ РАКИЯТА




БРАШНОТО СЕ ПРЕСЯВА ЗАЕДНО С БАКПУЛВЕРА И ПОСТЕПЕННО СЕ ДОБАВЯ КЪМ СМЕСТА




СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА ДОБРЕ ДО ПОЛУЧАВАНЕ НА РЯДКО ТЕСТО








ОТ СМЕСТА СЕ ВЗЕМА С ЛЪЖИЦА И С ПОМОЩТА НА ДРУГА ЛЪЖИЦА СЕ ПУСКА В СГОРЕЩЕНА МАЗНИНА




БУХТИЧКИТЕ СЕ ПУРЖАТ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА СРЕДНА СТЕПЕН НА КОТЛОНА








ПОДНАСЯТ СЕ ПОРЪСЕНИ С ПУДРА ЗАХАР




























  


   
  









ШОКОЛАД В БУТЕР ТЕСТО





=  ШОКОЛАД В БУТЕР ТЕСТО  =



/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /








     Това е една много бърза и супер лесна за изпълнение рецепта. Подходяща е за моментите, когато хем ви се хапва нещо сладичко, хем искате то да е домашно приготвено, хем пък и да стане на момента. Е, това е. Това е вашата рецепта за именно тези моменти...БЪРЗО, ЛЕСНО И НАЙ - ВЕЧЕ ВКУСНО.
Показала съм стъпка по стъпка чрез снимките по - долу приготвянето на тази така лесна за направа вкусотия.
Необходими са ви:

ПРОДУКТИ

1 пакет бутер тесто ( 800 г или 1 кг )
2 млечни шоколада по 100 г

ОЩЕ

 1 жълтък за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

 Бутер тестото трябва да се остави на стайна температура, за да се размрази, но не напълно. Достатъчно е да може да се развие, без да се начупи. Аз ползвам такова от 1 кг което е на два листа, но дори да е на един, това не е проблем, понеже ще се реже.
Слага се единият шоколад, както е цял върху тестото и се отрязва, ако е нужно (това зависи от големината на тестото).  Целта е отдолу и отгоре на самия шоколад да има тесто, което да се подвие, за да не изтече, а в ляво и дясно се оставя ширина от тестото, приблизително колкото е шоколада (добре се вижда на снимките по-долу как точно трябва да се изреже). Следва нарязването на тестото в ляво и дясно на шоколада на ленти с ширина около 1,5 - 2,00 см. 
Оформя се плитка, като първо се подгъва от двете къси страни, а после се редуват лентичките, като се преплитат една върху друга. Целта е да не се вижда шоколад. 
По същия начин се процедира и с другия шоколад и останалото тесто. 
Двете плитки се прехвърлят върху тава, която е покрита с леко намазнена хартия за печене.  Плетениците се намазват с разбит жълтък и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Рецептата може да се изпълни и с друг пълнеж, пожелание, като той може да е както солен, така и сладък. 

ДОБЪР АПЕТИТ !








СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ШОКОЛАДЪТ СЕ ПОСТАВЯ ВЪРХУ БУТЕР ТЕСТОТО


ИЗРЯЗВАТ СЕ ЛЕНТИЧКИ В ЛЯВО И ДЯСНО НА ШОКОЛАДА


ТЕСТОТО СЕ ПОДВИВА ОТГОРЕ И ОТДОЛУ


ЛЕНТИЧКИТЕ СЕ ПРЕПЛИТАТ ВЪВ ВИД НА ПЛИТКА






 
ШОКОЛАДЪТ СЕ ПОКРИВА   



ПРОЦЕДУРАТА СЕ ПОВТАРЯ И С ВТОРИЯ ШОКОЛАД
 




НАМАЗВА СЕ С РАЗБИТ ЖЪЛТЪК






ПЕЧЕ СЕ НА 200 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА