сряда, 24 август 2016 г.

ШОКОЛАД В БУТЕР ТЕСТО





=  ШОКОЛАД В БУТЕР ТЕСТО  =



/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /








     Това е една много бърза и супер лесна за изпълнение рецепта. Подходяща е за моментите, когато хем ви се хапва нещо сладичко, хем искате то да е домашно приготвено, хем пък и да стане на момента. Е, това е. Това е вашата рецепта за именно тези моменти...БЪРЗО, ЛЕСНО И НАЙ - ВЕЧЕ ВКУСНО.
Показала съм стъпка по стъпка чрез снимките по - долу приготвянето на тази така лесна за направа вкусотия.
Необходими са ви:

ПРОДУКТИ

1 пакет бутер тесто ( 800 г или 1 кг )
2 млечни шоколада по 100 г

ОЩЕ

 1 жълтък за намазване

ПРИГОТВЯНЕ

 Бутер тестото трябва да се остави на стайна температура, за да се размрази, но не напълно. Достатъчно е да може да се развие, без да се начупи. Аз ползвам такова от 1 кг което е на два листа, но дори да е на един, това не е проблем, понеже ще се реже.
Слага се единият шоколад, както е цял върху тестото и се отрязва, ако е нужно (това зависи от големината на тестото).  Целта е отдолу и отгоре на самия шоколад да има тесто, което да се подвие, за да не изтече, а в ляво и дясно се оставя ширина от тестото, приблизително колкото е шоколада (добре се вижда на снимките по-долу как точно трябва да се изреже). Следва нарязването на тестото в ляво и дясно на шоколада на ленти с ширина около 1,5 - 2,00 см. 
Оформя се плитка, като първо се подгъва от двете къси страни, а после се редуват лентичките, като се преплитат една върху друга. Целта е да не се вижда шоколад. 
По същия начин се процедира и с другия шоколад и останалото тесто. 
Двете плитки се прехвърлят върху тава, която е покрита с леко намазнена хартия за печене.  Плетениците се намазват с разбит жълтък и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна.
Рецептата може да се изпълни и с друг пълнеж, пожелание, като той може да е както солен, така и сладък. 

ДОБЪР АПЕТИТ !








СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ШОКОЛАДЪТ СЕ ПОСТАВЯ ВЪРХУ БУТЕР ТЕСТОТО


ИЗРЯЗВАТ СЕ ЛЕНТИЧКИ В ЛЯВО И ДЯСНО НА ШОКОЛАДА


ТЕСТОТО СЕ ПОДВИВА ОТГОРЕ И ОТДОЛУ


ЛЕНТИЧКИТЕ СЕ ПРЕПЛИТАТ ВЪВ ВИД НА ПЛИТКА






 
ШОКОЛАДЪТ СЕ ПОКРИВА   



ПРОЦЕДУРАТА СЕ ПОВТАРЯ И С ВТОРИЯ ШОКОЛАД
 




НАМАЗВА СЕ С РАЗБИТ ЖЪЛТЪК






ПЕЧЕ СЕ НА 200 ГРАДУСА В ЗАГРЯТА ФУРНА










































 


     




понеделник, 22 август 2016 г.

КОКОСОВ СЛАДКИШ



=  КОКОСОВ СЛАДКИШ =


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /






    
      Днес се разрових в старите тефтери и се сетих за този кокосов сладкиш, който преди години приготвях доста често. Както съм споменавала и преди, аз обожавам кокос. Тук той е в изобилие и сладкишът става ароматен, мек и най - вече вкусен. 
Ако обичате сиропирани сладкиши, както и вкусът на кокос, то тогава това лакомство определено ще ви хареса. Направата му не е нещо сложно, но отнема време самото оформяне. Въпреки това си заслужава. 
Ето я и самата рецепта, която е показана и във снимки - стъпка по стъпка.

ПРОДУКТИ


ЗА БЛАТА

3 яйца
230 г захар (12 с.л.)
310 г брашно (16 с.л.)
125 г краве масло
1 бакпулвер

ЗА СИРОПА

290 мл вода
400 г захар (1 1/2 ч.ч.)
125 г краве масло
2 - 3 с.л. какао
1- 2 ванилии
2 - 3 с.л. ром, коняк или ракия

 ОЩЕ

200 г кокосови стърготини


ПРИГОТВЯНЕ

 Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно се прибавят брашното с бакпулвера и мекото краве масло. Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена, за предпочитане правоъгълна тава (моята е с размери 22 на 35 см) Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Блатът се изважда и се оставя да изстине.
През това време се приготвя сместа, с която ще се напоява. 
Водата и захарта се загряват на котлона до разтопяване на захарта. Добавят се маслото, какаото и ванилиите. След като сиропът кипне, се сваля от котлона и се добавя алкохол по избор.

Изстиналият вече блат се нарязва на ромбове. Всяко едно парче се облива от всички страни с помощта на лъжица с горещата смес. След като се напои, веднага се слага в купа с кокосови стърготини, като се обръща, за да полепнат по всички страни. 
Така се приготвят всички парчета. 
Сладкишът е по - вкусен, след като престои няколко часа. 
Имайте предвид, че ако парчетата се напоят прекалено много, те ще се разпаднат. 
При съхранение (ако остане :)) е хубаво кокосовият сладкиш да бъде покрит, за да не изсъхва.

ДА ВИ Е СЛАДКО !



 









СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


РАЗБИВАТ СЕ ЯЙЦАТА СЪС ЗАХАРТА



ПОСТЕПЕННО СЕ ДОБАВЯ БРАШНОТО С БАКПУЛВЕРА И МАСЛОТО




СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В НАМАСЛЕНА И ПОРЪСЕНА С БРАШНО ПРАВОЪГЪЛНА ТАВА



ПЕЧЕ СЕ НА 180 ГРАДУСА В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА



ВОДАТА И ЗАХАРТА СЕ СЛАГАТ НА КОТЛОНА. ДОБАВЯ СА МАСЛОТО



ПРИБАВЯ СЕ КАКАОТО И  ВАНИЛИИТЕ. СМЕСТА СЕ СВАРЯВА.



СМЕСТА СЕ СВАЛЯ ОТ КОТЛОНА И СЕ ДОБАВЯ АЛКОХОЛ ПО ИЗБОР



СЛАДКИШЪТ СЕ НАРЯЗВА НА РОМБОВЕ И ВСЯКО ПАРЧЕ СЕ ОБЛИВА С ГОРЕЩАТА СМЕС ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ






ВСЯКО ПАРЧЕ СЕ ПОКРИВА ДОБРЕ С КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ



МММММ, ВКУСНО !