понеделник, 25 юли 2016 г.

ПАРТИ БУТЧЕТА ВЪРХУ ЛУК С ГЪБИ И ОЩЕ НЕЩО




" ПАРТИ БУТЧЕТА ВЪРХУ ЛУК С ГЪБИ И ОЩЕ НЕЩО "


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /














   Ако обичате пилешки бутчета, топено сирене, гъби и печен лук, то това е вашата рецепта. Крехко месце, топящо се в устата, аромат на топено сирене, маслини, гъби и мнооого лук, това всичко в комбинация е неустоимо вкусно. Опитайте и няма да съжалявате. 
За тази вкусотия ще са ви нужни следните неща.


ПРОДУКТИ



1,5 кг пилешки парти бутчета (пилешки подбедрици)
1,5 кг лук
200 г гъби
150 г топено сирене
150 г обезкостени маслини
300 мл прясно мляко
100 г краве масло
4 с.л. брашно
2 кубчета пилешки бульон
олио
чубрица
бахар
сол
черен пипер
червен пипер
подправка за пиле (пожелание)
магданоз




ПРИГОТВЯНЕ

 Бутчетата се измиват, омазняват с олио и се посоляват на вкус. Нареждат се в тавата, в която ще се готвят и върху всяко едно се поръсва натрошено кубче бульон. Така приготвените бутчета се пекат 15 минути в загряна на 210 градуса фурна. 
През това време се обелва и нарязва лукът на едро. Подправя се с черен и червен пипер, чубрица, бахар, 4 с.л. олио и сол на вкус. Добавят се и нарязаните на ситно магданоз и маслини. Всичко се обърква  добре в купа. 
След като бутчетата се запекат, те се изваждат от тавата и на тяхно място се изсипва подправеният лук. Гъбите се нарязват и се разпръсват върху лука. Отгоре се подреждат бутчетата. Върху всяко се слага парче краве масло и парче топено сирене. Поръсва се с подправка за пиле. Малки парчета от сиренето се слагат и върху лука. Поръсва се с пресен магданоз.
Така приготвената вкусотия се връща отново във фурната и се пече почти до готовност. 

Брашното се размива в част от прясното мляко и се добавя към останалото мляко. 
Двадесетина минути, преди да се извади от фурната, ястието се залива с млякото. Допича се до готовност и се поднася. 
Обичащите чесън, могат да прибавят и чесън на вкус към прясното мляко, преди да залеят пилешкото. 

Ако имате въпроси или искате да коментирате, може да направите това под рецептата. 
Следват снимки, показващи как се приготвят тези вкусни бутчета.

ДА ВИ Е ВКУСНО !





БУТЧЕТАТА СЕ НАМАЗВАТ С ОЛИО И СЕ ОСОЛЯВАТ



ПОРЪСВАТ СЕ С НАТРОШЕНО КУБЧЕ ПИЛЕШКИ БУЛЬОН



БУТЧЕТАТА СЕ ЗАПИЧАТ 15 МИНУТИ НА 210 ГРАДУСА





ЛУКЪТ СЕ НАРЯЗВА НА ЕДРО И СЕ ОВКУСЯВА. ДОБАВЯТ СЕ МАСЛИНИТЕ И СЕ ОБЪРКВА




ЛУКЪТ СЕ ИЗСИПВА В ТАВАТА И ВЪРХУ НЕГО СЕ ПОДРЕЖДАТ ЗАПЕЧЕНИТЕ БУТЧЕТА




СЛАГА СЕ ТОПЕНОТО СИРЕНЕ


ДОБАВЯТ СЕ И БУЧКИ КРАВЕ МАСЛО



ЯСТИЕТО СЕ ВРЪЩА ВЪВ ФУРНАТА


БРАШНОТО СЕ РАЗМИВА В ЧАСТ ОТ МЛЯКОТО


ИЗСИПВА СЕ В ОСТАНАЛОТО МЛЯКО




ПОЧТИ ГОТОВИТЕ БУТЧЕТА СЕ ИЗВАЖДАТ ОТ ФУРНАТА


ЗАЛИВАТ СЕ С ПРЯСНОТО МЛЯКО И БРАШНО


ЯСТИЕТО ОТНОВО СЕ ЗАПИЧА


ПОЛУЧАВА СЕ СТРАХОТНА ВКУСУТИЯ






























четвъртък, 21 юли 2016 г.

ДЕБЕЛА ПИЦА " ОБЕРИ ХЛАДИЛНИКА "



ДЕБЕЛА ПИЦА 
" ОБЕРИ ХЛАДИЛНИКА "  


/  РЕЦЕПТА СТЪПКА ПО СТЪПКА  /








 Чудейки се какво да приготвя за хапване, синът ми си поръча пица. Често правя тънки и хрупкави пици, но този път реших тя да е мекичка и с повече тесто.
Тази пица е за любителите на дебелите и месести пици, затова и я кръстих така. А защо е " Обери хладилника " навярно се досещате. Понеже не беше предвидена и не съм се заредила с продукти предварително, върху нея сложих каквото намерих в хладилника :) 
Получи се много вкусна и ароматна пица, а малкият каза, че не е ял по - хубава, но той казва така всеки път, като приготвя нещо, което му е любимо.
Ето и как я направих. 

ПРОДУКТИ

ЗА ТЕСТОТО

1 яйце
120 мл прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
25 г краве масло
20 г мая ( половин кубче )
300 г брашно

ЗА ГАРНИРАНЕ

каквото има в хладилника и без значение от количеството :)
аз използвах:
- кренвирши
- месото на две печени пилешки бутчета ( без кожата )
- нарязани обезкостени маслини
- една краставица, нарязана на тънки резенчета
- 3 сварени яйца
- нарязано на ситно пушено свинско филе
- доматено пюре
- смлян черен пипер
- розмарин
- босилек
- настърган кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ

 Прясното мляко леко се затопля и в него се размива маята. Добавят се захарта и 2 с.л. брашно. Покрива се и се оставя да шупне. 
Яйцето леко се разбива с вилица и към него се добавят киселото мляко и маслото, което е разтопено. Следва шупналата мая и накрая постепенно се добавя брашното и солта, като се бърка до гъста смес, а после се доизмесва на ръка. Омесва се меко тесто, което се оставя да почине половин час.
Тестото се разделя на парчета, в зависимост от големината на тавата или тавите. Тавата, в която ще се пече пицата, се намазнява и тестото се разстеля с помощта на ръцете или се разточва с точилка с диаметъра на тавата. 
Тестото се намазва с доматено пюре. Върху него се разпределят останалите продукти и се подправя с черен пипер, розмарин и  босилек. 
Пицата се пече на 200 градуса. Малко преди да е готова, се поръсва обилно с настърган кашкавал и се допича.


ДОБЪР АПЕТИТ !








СЛЕДВА РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА


ПРЕСЯТОТО БРАШНО СЕ ПРИБАВЯ КЪМ ЯЙЦЕТО, МЛЯКОТО, МАСЛОТО И ШУПНАЛАТА МАЯ



СМЕСТА СЕ ОБЪРКВА


ОМЕСВА СЕ МЕКО ТЕСТО


ТЕСТОТО СИ ПОЧИВА ПОЛОВИН ЧАС


РАЗТОЧВА СЕ 


ПИЦАТА СЕ ГАРНИРА С ПРОДУКТИ ПОЖЕЛАНИЕ


ИЛИ С КАКВОТО ИМАТЕ В ХЛАДИЛНИКА




ПОРЪСВА СЕ С ПОДПРАВКИ НА ВКУС И СЕ ПЕЧЕ


СЛЕД КАТО Е ПОЧТИ ИЗПЕЧЕНА, СЕ ПОРЪСВА С НАСТЪРГАН КАШКАВАЛ


ДОПИЧА СЕ


ХАПВА СЕ С АПЕТИТ