събота, 2 юли 2016 г.

ДОМАШНО СИРЕНЕ С ЯЙЦА И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

 

=  ДОМАШНО  СИРЕНЕ С 
ЯЙЦА И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА  =







     Обичате ли домашно сирене ? А кашкавал ? 
Ако отговора е "ДА", то това сирене, приготвено в домашни условия, определено ще ви хареса. То е с много приятен вкус, като е нещо средно между сирене и кашкавал. След като попаднах на рецептата се изненадах, че за приготвянето му са нужни яйца. Въпреки това реших да го пробвам.
Приготвянето му е елементарно. Дори никога да не сте правили сирене, ще се справите. А на вкус е ммммммм..... Опитайте.

И едно уточнение. Това сирене от снимките е двойна доза, като аз съм написала количеството продукти за него. Ако някой иска да си направи по - малко, сложете половината продукти от посочените. 


ПРОДУКТИ

2 л прясно мляко 
(хубаво е да е домашно, но и купешкото върши работа)
800 г заквасена сметана (две кофички)
8 яйца
2,5 - 3 с.л. сол 

ПРИГОТВЯНЕ

 Млякото се слага на котлона заедно със солта до завиране. Яйцата се разбиват със заквасената сметана. След като млякото заври, към него се добавя яйчената смес. Изчаква се отново да заври, като се бърка периодично. След като се образуват първите балончета, сместа се сваля от котлона и се изсипва в тензух, който се завързва и закача, за да се отцеди. Цеденето трябва да продължи минимум 6 - 7 часа (аз го оставих една нощ) . Изважда се от тензуха и е готово за консумация.
 

ДОБЪР АПЕТИТ !



























Рецептата е взаимствана от тук















петък, 1 юли 2016 г.

КОЗУНАК НА КОНЦИ




=  КОЗУНАК НА КОНЦИ  =













  Наближи ли Великден се започват едни репетиции за най-сполучливия козунак. Днес по една рецепта, утре по друга, докато накрая сглобих една, от няколко други, която според мен е много сполучлива. 
 Определено тайната на добрия козунак е в месенето. Искате ли да има конци, трябва да месите доста, като при самото месене се добавя масло, което трябва да се усвои от тестото. 
Другото, което е важно - докато се меси, тестото трябва да се сгъва и разтяга все в една посока. Така козунакът става на конци, мек, вкусен и ухаещ. 
Още нещо важно: не трябва да се прекалява със захарта в тестото, защото може да не се изпече добре и да остане клисаво. Ако искате да има повече захар, може да сложите повечко отгоре. 
Важно е и втасването. Козунаците, които правя, втасват три пъти.
И не на последно място - важно е брашното. Аз използвам това на София МЕЛ, което е за козунаци (дано не прозвучи като реклама). Ами това е.
Всеки си има своя рецепта, която си харесва. Моята е тази...
   

ПРОДУКТИ

Около 800 г брашно 
5 яйца
190 г захар
180 мл топло прясно мляко
200 г мазнина (олио, краве масло)
23 г прясна мая
настъргана кора на 1 лимон
есенция ром
1 ч.л. ракия

ОЩЕ:
-   мазнина по избор за месенето
-   жълтък за намазване
- течен шоколад, локум, мармалад или друга плънка пожелание


ПРИГОТВЯНЕ 

  Прясното мляко леко се затопля и в него се размива маята, заедно с 2- 3 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покрива се и се изчаква маята да се активира. През това време се пресява брашното в подходящ съд. В средата се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца, половината от мазнината, настърганата лимонова кора, захарта, есенцията и ракията. Накрая се добавя и шупналата мая. 
Омесва се меко тесто, като при месенето се добавя още мазнина, която се усвоява от тестото. При месенето, тестото се разтяга и прегъва, разтяга и прегъва, като посоката винаги е една и съща. След омесването се покрива и оставя да втасва. 
Втасалото вече тесто се омесва втори път, като отново се добавя мазнина при месенето. Така приготвеното тесто се разделя на три равни части (получиха се по 600 г). Всяка част се оформя на топка и така трите топки отново се покриват и оставят да втасат втори път. 
Всяка една топка се разделя на три равни части, които се оформят на фитили с намазнени ръце. Фитилите също се разтягат и прегъват няколко пъти, но отново в една посока. Всеки един фитил се сплесква, слага се плънка по избор и се покрива със самото тесто (завива се). Така приготвените фитили, три по три се сплитат на плитки, като се оформят три козунака. Може един от фитилите да се оцвети с какао, за да се получи пъстър козунак. Може също така трите козунака да са с различна плънка - в моя случай с течен шоколад, с мармалад и с какао и стафиди. 
Трите козунака се прехвърлят в подходящи съдове на дъното и по стените с хартия за печене. Отново се покриват и оставят да втасат за трети път. 
Втасалите козунаци се намазват с разбит с малко прясно мляко жълтък. Отгоре се поръсват обилно с навлажнена кристална захар. Пекат се на 170 градуса в НЕ загрята фурна. 


ДОБЪР АПЕТИТ !